eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Jövő kedden szavazhat az Országgyűlés Lázár János javaslatairól

Jövő hét kedden fogadhatja el az Országgyűlés az Alkotmánybíróság jogköreinek megnyirbálásáról, valamint a 98 százalékos különadóról szóló javaslatokat. Az Fidesz öt évre visszamenőleg vizsgálná a végkielégítéseket, a taláros testület pedig csak akkor dönthetne költségvetési ügyekben, ha azok sértenek valamilyen alapjogot.

A korábbi tervekkel ellentétben szerdán is ülésezik az Országgyűlés, ekkor szavazhatnak a képviselők Lázár János Fidesz frakcióvezető 98 százalékos különadóról és az Alkotmánybíróság jogköreinek megnyirbálásáról benyújtott javaslatainak módosításáról. Ezek értelmében az Alkotmánybíróság dönthetne költségvetési és adójogszabályokról, ha ezek bizonyos alkotmányos alapjogokat sértenek - mondta Lázár János.

Az állami és önkormányzati vezetőkre valamint cégekre vonatkozó 98 százalékos végkielégítési különadó módosítása értelmében a nyugdíjba vonulókra nem vonatkozik a szabályozás. Az állami vezetők továbbra is két millió forint feletti végkielégítésük és szabadságmegváltásuk után fizethetik az adót, egyéb esetben azonban 3,5 millió forintnál lenne a plafon. Mindez a 2005. január 1-je után megszerzett jövedelmekre vonatkozna, és 2011. március végéig kellene befizetni. Ehhez módosítani fogják az alkotmányt.

A bővítés miatt értelemszerűen már a költségvetés sem csak egy milliárd forintot várhat a különadóból, hanem Lázár János szavai szerint súlyos milliárdokat.

Az érdekképviseletek csak a nyugdíjak különadó-mentességét támogatták egyhangúlag az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén - mondta Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Szerintünk a 2010-es évre való visszamenőlegesség is aggályos, de az, hogy ez öt évre visszamenőleg legyen érvényes, biztosan igen komoly problémákat vetne fel.

Az ellenzéki pártok szintén aggodalmuknak adtak hangot. Az MSZP-s Tóbiás József szerint 2002. május 17-éig kellene visszanyúlnia a jó erkölcsbe ütköző végkielégítések különadóztatásának, mert, mint emlékeztetett, akkor jelentős összeget vettek fel olyanok, akik ma tagjai az Orbán-kormánynak.

Az Alkotmánybíróság jogkörei kapcsán az MSZP-s Bárándy Gergely az alkotmányügyi bizottság ülésén úgy fogalmazott: nem jelent előrelépést a korábbiakhoz képest.

Ugyanebben a vitában a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás azt mondta, hogy az Alkotmánybíróság jogkörének bármilyen jogcímen történő megkurtításához a Jobbik sem fog asszisztálni.

A különadó kapcsán a párt részéről korábban Volner János úgy fogalmazott: a Lázár János által bejelentett módosításokkal a Jobbik javaslatait vette át a kormány, így támogatják az elképzelést, bár az eljárást nem tartják illendő gyakorlatnak.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője úgy vélte: a módosítással sem történt áttörés, megmaradhat a félelem az emberekben, hogy ha felveszik fizetésüket, később az állam azt visszakéri, mondván, hogy a jó erkölcsbe ütközött. Az alkotmánybíróság jogkörét szűkítő törvényjavaslatot pedig szintén vissza kellene vonni.

"Tanulja meg a parlament, a kormányzat azt, hogy egy alkotmányos demokráciában minden hatalomnak vannak korlátai, és például a bíróságok, az ügyészség vagy éppen az alkotmánybíróság munkája tabu kell, hogy legyen az alkotmányos keretek között egy parlamenti képviselő vagy egy kormánymegbízott számára" - fogalmazott.

Ha a módosításokat szerdán megszavazza a ház, leghamarabb jövő kedden fogadhatják el az új szabályozásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×