eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tízre emelkedett a vörösiszap-katasztrófa halálos áldozatainak száma

Győrben meghalt az október elején történt vörösiszap-ömlés hetek óta súlyos állapotban lévő, idős sérültje. Õ a katasztrófa tizedik áldozata.

Tamás László János, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató-főorvosa az MTI-nek pénteken elmondta: nem sokkal 11 óra után halt meg a férfi, akit az október 4-én történt katasztrófa után szállítottak Győrbe.

Korábbi tájékoztatása szerint az idős ember a testfelületének csaknem a háromnegyedén szenvedett súlyos égési sérüléseket, amivel - tekintettel korábbi egészségi problémáira is - nem tudott megküzdeni a szervezete.

"Elfogytak a tartalékok" - összegezte a történteket a főigazgató-főorvos, aki emlékeztetett arra: korábban is fordult kritikusra a páciens állapota, de akkor sikerült azt stabilizálni.

Az ajkai térségben bekövetkezett vörösiszapömlés után négy holttestet találtak Kolontáron a mentésben részt vevő egységek. Később a veszprémi kórházban meghalt a katasztrófa egyik sérültje, egy idős férfi, majd újabb három holttestet találtak Devecser határában. Október közepén meghalt egy további sérült az ajkai kórházban.

Egészségügyi központ létrehozását javasolja a védelmi bizottság

Egy Devecserben felállítandó egészségügyi központ létrehozására tett javaslatot a kormánynak a vörösiszap-katasztrófa miatt a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság pénteki ülésén. A szűrőállomásként és orvosi csoportként dolgozó intézmény a tavasztól üzemelne.

Ékes József, az ajkai térség fideszes országgyűlési képviselője a testületi ülést követően az MTI tudósítójának azt mondta: azért javasolták a központ létrehozását, hogy pontos állapotfelmérés készüljön a vörösiszappal érintett településeken élő emberek egészségügyi állapotáról, és megnyugtató válaszokat kapjanak azokra a "kósza hírekre", amelyek mérgezett talajról, levegőről és rákos megbetegedésekről szólnak.

A honatya, aki a kármentő bizottság tagja is, kijelentette: a szálló por koncentrátuma a térségben nem haladja meg az egészségügyi határértéket, az ivóvíz nem szennyezett, és mindent megtesznek azért, hogy a térség újra élhető legyen.

Neves orvosok lakossági fórumon adnak majd tájékoztatást, de a felmerülő esetleges problémák megoldására helyben kell választ adni - mondta, hozzátéve: ezért javasolják a kormánynak, hogy jövő április végéig hozza létre ezt az egészségügyi központot.

Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság és a megyegyűlés elnöke az ülés után újságíróknak azt mondta: a létrehozandó központban szűréseket, konkrét orvosi ellátásokat végeznének, és pszichológusok is segítséget adnának. A fideszes országgyűlési képviselő, aki a kármentő bizottság elnöke is, közölte: a központ feladata lenne, hogy a térségben, a kiskertekben termelt növényekről megállapítsa, emberi fogyasztásra alkalmasak-e.

Megjegyezte, az eddigi mérési eredmények szerint nem szívódtak fel nehézfémek a vörösiszappal nem érintett kertekben lévő termékekben, és a környék betakarításra váró kukoricatábláiban sem találtak olyan anyagot, amely takarmányozási célra ne lenne alkalmas.

Lasztovicza Jenő elmondása szerint a nem elöntött termőföldbe, a szántókba sem került olyan mélyen a lúgos szennyezőanyag, amely veszélyeztetné a vetést vagy a következő évi betakarítást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×