eur:
387.88
usd:
360.07
bux:
0
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Életfogytiglan a brit parlamenti képviselő megkéselőjének

Életfogytig tartó börtönre ítéltek szerdán Londonban egy brit muszlim diáklányt, aki májusban késsel megpróbálta megölni az ellenzéki brit Munkáspárt egyik képviselőjét.

A merénylőjelölt Anvar el-Avlaki radikális jemeni hitszónok híve. A brit titkosszolgálat és más nyugati terrorelhárító hatóságok Avlakit sejtik a tavaly karácsonyi amerikai repülőgép-robbantási kísérlet mögött, és a múlt hét végén leleplezett pokolgépes légi merényletsorozat-kísérlet kitervelésében is az ő felelősségét gyanítják.

A brit parlamenti képviselő, az 55 éves Stephen Timms éppen választókerületében, az északkelet-londoni East Hamben tartott fogadóórát május közepén, amikor a támadás érte.

A merénylő a 21 éves Roshonara Choudhry volt, akit a helyszínen őrizetbe vettek.

Timmst két szúrás érte gyomortájékon, de sérülése nem volt súlyos, és a képviselő azóta teljesen felépült.

A bírósági eljárás során kiderült, hogy Choudhry bosszúból követte el a támadást, amiért Timms annak idején megszavazta az alsóházban Nagy-Britannia katonai részvételét az iraki háborúban.

A fiatal nő a merényletkísérlet után azt mondta a Scotland Yard nyomozóinak, hogy tettét "büntetésnek" szánta, és "bosszúnak az iraki nép nevében".

A per során a vád részéről elhangzott, hogy Roshonara Choudhrynak egész listája volt azokról a brit alsóházi képviselőkről, akik 2003-ban az iraki háborús részvételre voksoltak.

A támadónak a londoni központi büntetőbíróság szerdai végzése értelmében legalább 15 évet kell rács mögött töltenie.

A BBC rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy a fiatal nő Anvar el-Avlakinak, az amerikai születésű, Jemenben élő fanatikus iszlám hitszónoknak a híve volt, és rendszeresen hallgatta az interneten Avlaki prédikációit.

Avlaki a nyugati elhárító szolgálatok szerint az al-Kaida terrorhálózat arab-félszigeti szárnyának ideológiai vezetője.

A brit elhárítás (MI5) főnöke, Jonathan Evans nemrégiben, biztonsági szakértőknek tartott előadásában kijelentette: valós az a veszély, hogy Avlaki valamelyik híve követi a hitszónok erőszakra szóló felhívásait, és merényletet kísérel meg Nagy-Britanniában, akár magányosan, jelentősebb kiképzés nélkül is.

Theresa May brit belügyminiszter szerdán - részletek nélkül - bejelentette, hogy nemrégiben Nagy-Britanniában elfogták az al-Kaida arab-félszigeti szárnyának egyik tagját, aki a hatóságok gyanúja szerint brit földön készült terrormerénylet elkövetésére.

Az MI5 szerint Avlaki volt a fő inspirálója a tavaly decemberben meghiúsított repülőgép-robbantási kísérletnek is.

A merénylőjelölt, a 23 éves, nigériai születésű Umar Farouk Abdulmutallab tavaly karácsony napján a testére erősített robbanó eleggyel megpróbálta felrobbantani az amerikai Delta légitársaság egyik Airbus A330-as utasszállító repülőgépét, amely Amszterdamból Detroitba tartott. Detonáció azonban nem történt, és Abdulmutallabot az utasok a biztonsági személyzettel együtt legyűrték.

A terroristajelölt előzőleg egy neves londoni egyetemen tanult, majd Jemenbe utazott, ahol kiképezték az öngyilkos művelet végrehajtására.

Jemenből indult ki a múlt heti, globális terrorriadóhoz vezető újabb merényletkísérlet is, amelyet nyomtatókban használatos, robbanószerkezetté átalakított festékpatronokkal próbáltak elkövetni. Az egyik ilyen szerkezetet az angliai East Midlands repülőtéren találták meg egy teherszállító repülőgép gyomrában.

Címlapról ajánljuk

Resperger István az Arénában az atomfegyverek stratégiai csapdájáról

Augusztus végére jöhet el a holtpont az ukrajnai háborúban Resperger István ezredes szerint. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, az ukrán lőszerhiány, Oroszország területi nyereségei, valamint a hadigazdálkodás okozta nehézségek és az időjárás is megakaszthatja a harcokat. Szerinte lehetséges a francia szerepvállalás a háborúban, mégsem lenne sok haszna. Atomfegyverek bevetéséről pedig "nem egy ember dönt".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×