eur:
388.78
usd:
360.71
bux:
68797.96
2024. május 7. kedd Gizella

Az Omninvest szerint szabályosan használták fel a pályázati támogatást

A 2006-os pályázati támogatás felhasználása során az Omninvest Kft. leányvállalata, az Omninvest Development Kft. az akkor hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járt el, amikor anyavállalatával együttműködésben végezte el a kutatási tevékenységet - közölte az Omninvest Kft.

A cég a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) csütörtöki közleményére reagált, amelyben a hivatal azt közölte, hogy jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt várhatóan büntetőfeljelentést tesz az Omninvest ellen.

Mint a KEHI írta: két héten belül lezárul az előző kormány H1N1 elleni védekezéssel összefüggő döntéseinek végrehajtására vonatkozó vizsgálat, amely során feltárták, hogy a vakcina előállítására szerződött Omninvest jogtalanul használt fel 2 milliárd forint állami forrást. Az Omninvest Kft. és az Omninvest Development Kft. még a vizsgálat lezárulta előtt felajánlotta, hogy mintegy 2 milliárd forint közpénzt visszafizet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnak.

Az Omninvest pénteken azt közölte: csak ez év elején vált ismertté, hogy az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatósága szerint a támogatási szerződésnek az anyavállalat megbízására vonatkozó része egy rendelet szabályába ütközik. Ezt a rendeletet 2006-ban még nem ültették át a magyar jogrendbe, így a szerződő felek előtt nem volt ismert - írták.

Mint hozzátették: az említett kutatás eredményesen lezárult, ami a nemzetközi szakmai elismertségen túl a magyar pandémiás oltóanyag beszerzésekor több milliárd forintos megtakarítást eredményezett a költségvetésnek.

Az Omninvest közleményében szerepel az is, hogy a támogatási összegek beérkezése és a kifizetésük között eltelt pár nap alatt az értékpapírszámlán keletkezett kamat a pályázat teljes időtartama alatt sem érte el az ötszázezer forintot.

A KEHI csütörtöki közleményében az volt olvasható, hogy az előírások szerint a kutatás-fejlesztéshez csak független piaci szereplő szolgáltatását lehetett volna igénybe venni, ezzel szemben az Omninvest Development Kft. saját anyavállalatát, az Omninvest Kft.-t bízta meg. A vizsgálat azt is feltárta, hogy az Omninvest Development Kft. a kapott állami támogatásból értékpapírokat vásárolt, és olyan dolgozók bérét fizette ki, akik a védőoltás kifejlesztésének megvalósításában közvetlenül nem vettek részt.

A KEHI-nek a 2004 és 2010 közötti időszakra kiterjedő, összesen 7,7 milliárd forint állami pénz felhasználását ellenőrző vizsgálata számos hiányosságot állapított meg az előző kormány döntései, azok végrehajtása, a pályáztatási és közbeszerzési eljárások, a pénzügyi folyamatok lebonyolítása, az elszámoltatás és ellenőrzés területén - írták, hozzátéve: novemberben záruló vizsgálatuk megállapításait két héten belül megküldi az érintetteknek.

A nemzetgazdasági miniszter június végén indított vizsgálatot az Omninvest állami támogatásával kapcsolatban, lehetséges ugyanis, hogy "a cég önmagát bízta meg a H1N1-influenzajárvány elleni oltóanyag kifejlesztésével" - közölte akkor a tárca, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság versenyjogi főigazgatósága is vizsgálatot folytat az ügyben.

Július végén Papcsák Ferenc kormánybiztos jelentette be, hogy a KEHI vizsgálja az államnak az Omninvesttel kötött szerződéseit is. Erre a cég annyit reagált, hogy "az Omninvest, ahogy eddig, úgy ezután is nyitottan áll minden vizsgálat elé".

Szerdán az MTV híradójában hangzott el először, hogy az ügyben a Vám- és Pénzügyőrség nyomozást folytat jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×