eur:
399.4
usd:
363.8
bux:
74306.62
2024. október 8. kedd Koppány

Mráz Ágoston Sámuel: A hátország eltűnésével átalakulhat az MSZP

A parlamenti ellenzék a jövő évi költségvetés vitájában mutathat először alternatívát a kormánnyal szemben - mondta az InfoRádióban a Nézőpont Intézet vezető elemzője. Mráz Ágoston Sámuel beszélt arról is, hogy a Gyurcsány Ferenc által létrehozott platform önálló szerepre és a nyilvánosság előtti aktív szerepvállalásra törekszik, nem pedig az egész egy része kíván lenni. Hozzátette: a hátország elolvadásával alakulhat át radikálisan az MSZP, és nem lenne meglepő, ha ez 2014-ig megtörténne.

A parlamenti ellenzéki pártok a költségvetés kapcsán mutathatják meg, milyen alternatívát kínálnak a kormánnyal szemben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nézőpont Intézet vezető elemzője. Mráz Ágoston Sámuel kifejtette: az ellenzékiek bizonyíthatják az elmúlt hónapokban retorikailag már kipróbált eszközöket, így a szocialisták vélhetően azzal érvelnek majd, hogy a Fidesz is becsapta a szavazókat, a Jobbik szerint a büdzsé nem a nemzetstratégiai célokat követi, míg az LMP nem tartja szociálisan eléggé érzékenynek azt.

Kérdéses, hogy az ellenzéki pártoknak sikerül-e megerősíteni saját hitelességüket a költségvetési vita során, vagy az emberek tudják és elfogadják, hogy a jövő évi büdzsé nem az osztogatásról szól - közölte a politológus. Hozzátette: az ellenzékiek arra várnak, hogy a kormány hibát kövessen el, és egy csoport kiábránduljon a Fideszből.

Az MSZP-n belüli hatalmi harc része, hogy a Gyurcsány Ferenc által létrehozott Demokratikus Koalíció platform országos népi kezdeményezést indított, míg Mesterházy Attila pártelnök azt jelentette be, hogy a szocialisták ügydöntő népszavazást kezdeményeznek a magán-nyugdíjpénztári tagdíjátutalás felfüggesztése miatt - vélekedett Mráz Ágoston Sámuel. A politológus szerint az ügy hónapokig húzódhat, és mire eldől, addigra átalakulhat a párton belüli erőviszonyok helyzete, így elképzelhető, hogy már más témák uralják majd a politikát.

A volt kormányfő által a múlt héten létrehozott platformról az elemző azt mondta: Gyurcsány lépése szervezetalapítást is jelent, hiszen nem rész akar lenni az egészben, hanem önálló szerepre és a nyilvánosság előtti aktív szerepvállalásra törekszik. Az MSZP-n belül a platformok eddig a belső nyilvánosság eszközei voltak, ám a Demokratikus Koalíció ennél többre vágyik, a tagságon túlmutató támogatói kört is maga mellé kíván gyűrni - tette hozzá a Nézőpont Intézet vezető elemzője, aki szerint így hamarosan két szervezet fejlődhet ki, ami akár szakadáshoz vezethet.

Egy felmérés szerint ugyanakkor Gyurcsány Ferenc személye megosztja a baloldaliakat: míg egyik részük mentsvárként tekint rá, a szocialista szimpatizánsok másik fele viszont kiábrándult a volt kormányfőből - emlékeztetett a politológus.

Mráz Ágoston Sámuel szerint akkor indulhat el nagy átalakulás az MSZP-ben, ha a párt már nem tud egzisztenciákat biztosítani. A hátország elolvadásával jöhet el a radikális átalakulás ideje - vélekedett az elemző, aki nem lepődne meg, ha ez 2014-ig megtörténne.

Botka Lászlónak nem érdeke részt venni a hatalmi harcban, a szegedi polgármester az önkormányzati választási sikerrel 2014-ben elnyerheti a miniszterelnök-jelöltséget, ha úgy véli, hogy érdemes azt elvállalni - hangsúlyozta a politológus. Mráz Ágoston Sámuel beszélt arról is, hogy az MSZP-ből eddig egyedül Szili Katalin volt házelnök lépett ki, aki Szociális Unió néven új pártot hozott létre, ám húzónevek és valódi szervezet nélkül nem rendelkezik komoly politikai eséllyel.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Strasbourgban: az EU-nak változnia kell

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×