eur:
399.4
usd:
363.8
bux:
74306.62
2024. október 8. kedd Koppány

Megnyílik a visszaút az állami nyugdíjrendszerbe - a nap legfontosabb hírei

Elfogadta az Országgyűlés a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról, illetve a magánnyugdíj-pénztári befizetésekről szóló javaslatot. Jóváhagyta a parlament a lakáshitelesek megsegítésére kidolgozott hétpontos javaslatcsomagot is.

A fideszes Selmeczi Gabriella indítványa lehetővé teszi a jelenlegi magánnyugdíjpénztár-tagoknak az átlépést az állami rendszerbe, megszűnteti a pályakezdők kötelező beléptetését a magánnyugdíj-pénztárakba, az elmúlt években a vegyes rendszerből nyugdíjba vonultak pedig utólag is visszaléphetnek az állami rendszerbe. A másik indítvány alapján az állam 14 hónapra felfüggeszti a magánnyugdíj-pénztári tagdíjak átutalását. Ezzel egyidőben megteremti annak lehetőségét, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alapba. Jóváhagyta a parlament a lakáshitelesek megsegítésére kidolgozott hétpontos javaslatcsomagot is. A Fidesz indítványa szerint egyebek mellett a jövőben ötévente egy előtörlesztés és egy futamidő-hosszabbítás ingyenes lesz az érintetteknek. A törvény kimondja a középárfolyam kötelező alkalmazását és azt, hogy tilos a hitelszerződést az ügyfél számára kedvezőtlen módon, egyoldalúan módosítani.

Az államfő egyeztetett a frakciókkal

Saját javaslatokat is tenne a készülő alkotmányhoz a köztársasági elnök. Erről azután számolt be a Fidesz frakcióvezetője, hogy Schmitt Pál fogadta a parlamenti képviselőcsoportok vezetőit. Lázár János elmondta: az államfő soron kívüli tájékoztatást kért az alaptörvény tervezetéről, és jelezte azt is, hogy a legfőbb ügyész jelöléséről valamennyi képviselőcsoporttal egyeztetne.

Plusz egy év a Robin Hood-adónak

Csak 2013. január 1-ével, vagyis a válságadókkal együtt szűnik meg a Robin Hood-adó - mondta az adóügyekért felelős helyettes államtitkár. Balog Ádám a Portfolio.hu-nak adott interjúban közölte: a kormány még nem döntött arról, hogy erről már most törvénymódosítást kezdeményez, vagy csak később. Az energetikai cégek által fizetett Robin Hood adó mértéke 8 százalék, az abból befolyó összeget a jogszabály értelmében csak távhő-kompenzációra és a fűtési rendszer korszerűsítésére lehet fordítani. Az adót eredetileg két évre vezették be.

Csak a BKV vezetése marad

Az InfoRádió értesülése szerint a fővárosi tulajdonú cégek közül csak a BKV vezetésében nem tervez változást a főpolgármester. Tarlós István a hétvégén a Hír tv-ben beszélt arról, hogy szerdán egy kivétellel leváltják a szolgáltató cégek vezetőit. Szólt arról is, hogy a Főpolgármesteri Hivatalban mintegy 300 fős leépítés lesz. A városvezető hangsúlyozta: felülvizsgálják a korábbi privatizációs szerződéseket, és ahol lehet, visszaállítják az eredeti tulajdonosi helyzetet.

Csökken a benzin ára

Szerdán bruttó két forinttal csökkenti a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, a gázolaj ára nem változik. Nagy Viktor, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a mostani döntéssel a benzin átlagára 337 forintra esik, a gázolajé 323 forint marad. Az autósok akár 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Nem változott az alapkamat

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 5,25 százalékos szintjén a monetáris tanács. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A jelenlegi alapkamat május óta van érvényben.

Öngyilkos merénylő támadt a magyarokra

Öngyilkos merénylő támadta meg a magyar katonai konvojt reggel az afganisztáni Puli-Humriban - jelentette be Budapesten a vezérkari főnök. Benkő Tibor közölte: a menetoszlopban senki sem sérült meg. A tájékoztatás szerint a katonákat a magyar bázistól öt kilométerre, járőrözés közben támadták meg; a konvoj mellett egy gépkocsiban lévő robbanószerkezetet hoztak működésbe; a detonáció a harmadik gépjármű mellett következett be. A kocsi megrongálódott, de saját erőből képes volt visszatérni a táborba.

Vádat emeltek Stohl András ellen

Súlyos testi sértést okozó, ittas járművezetéssel vádolják Stohl Andrást - közölte a Budakörnyéki Bíróság szóvivője. Kende Katalin elmondta: az első tárgyalás várhatóan decemberben lesz. A szóvivő nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy kábítószer fogyasztása miatt is felelősségre vonhatják-e színészt, és egyelőre azt sem tudni, hány szakértőt és tanút hallgat majd meg a bíróság. Stohl András május 8-án hajnalban autójával Budapestről Fót felé haladva áttért a szemközti sávba, ahol ütközött két szabályosan közlekedő személygépkocsival, majd a mentők kiérkezése után elhagyta a helyszínt. A balesetben egy ember súlyosan, három könnyebben sérült meg.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Strasbourgban: az EU-nak változnia kell - cikkünk frissül

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell" - cikkünk frissül

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Tartson velünk, cikkünk folyamatosan frissül!

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×