eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egyre többen figyeltek fel az arany árának emelkedésére - lapszemle

A kormány a Magyar Villamos Művekkel vásároltathatja meg az orosz Szurgutnyeftyegaz Mol-részvényeit. Munkaszüneti nap lesz az egészségügyi dolgozóknak július elseje. A Költségvetési Tanács elnöke szerint fenntarthatósági szempontból kell értékelni a kormány gazdaságpolitikáját. Egyre többen figyeltek fel az arany árának emelkedésére. Lapszemle.

A Népszabadságban információi szerint a kormány az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művekkel vásároltathatja meg az orosz Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) tulajdonában lévő, 500 milliárd forint értékű, 21 százaléknyi Mol-részvényt. Mint írják: a bonyolult manőver biztosítaná az utat a magántulajdonú Mol további terjeszkedéséhez.A lap megjegyzi: nem ez lenne az első eset, amikor az Orbán-kabinet az áram-nagykereskedőt jelöli ki vásárlásra. Így lett a cég az azeri gáz beszállítására alakult, ún. AGRI-projekt magyar résztvevője is.

A Magyar Nemzet a birtokába jutott egészségügyi javaslatcsomagra hivatkozva arról ír, hogy munkaszüneti nap lesz az egészségügyi dolgozóknak július elseje, megszűnik a súlyponti kórház kategória, és szigorodnak a gyógyszertár-létesítés szabályai . A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) előterjesztése tizenkét törvény módosítását tartalmazza. Ezek között szerepel például az elszámolási nyilatkozat eltörlése is.
 
A Napi Gazdaságban interjút olvashatnak Kopits Györggyel, a Költségvetési Tanács elnökével, aki arról beszél, hogy fenntarthatósági szempontból kell értékelni a kormány gazdaságpolitikáját, legyen szó az adórendszerről vagy a nyugdíjpénztári rendszerről. Szerinte a kormány által beterjesztett adómódosítások középtávon nem hoznak érdemi gazdaságnövekedést, ezért megkerülhetetlen a kiadási oldal átalakítása. Kopits György az interjúban kifejtette, hogy ha Magyarország betartja azt a két szabályt, amely szerint egyrészt minden kiadásnövelő és bevételcsökkentő intézkedéssel szembe kell állítani annak forrását is, valamint azt, amely alapján az államadósság reálértéke nem növekedhet, akkor nincs szükség külső kényszerre a célok eléréséhez.

A Világgazdaság arról ír, hogy Magyarországon az utóbbi években egyre többen figyeltek fel az arany árának emelkedésére, és már akadtak olyanok is, akik profitáltak az árfolyam jelentős emelkedéséből. Az ország európai uniós csatlakozás óta ugyanis bárki megteheti, hogy aranyba fektetheti pénzét. Az Aranyvilágtanács szerint először van a magánbefektetők kezében több befektetési arany, mint a világ nemzeti bankjainak aranytartaléka.

A pénzcentrum.hu összeállításában arról ír, hogy minden jel szerint visszaveti a kereskedelmi láncok hazai bővülését a hipermarket adó. Már kormánypárti politikusok is arról beszélnek, hogy jelentős fejlesztések esnek kútba a különadó miatt. Az új szabályozás nyertesei a kisboltok lehetnének, ők azonban tőkehiány és a piac telítettsége miatt nem tudnak terjeszkedni, esetleg a speciális kínálattal rendelkező kis üzletek növekedésére lehet számítani.


 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×