eur:
389.7
usd:
361.88
bux:
68312.6
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Giró-Szász: A boldog békeidők nem a mostani ciklusban köszöntenek be

Akkor cselekszik jól a kormány, ha olyan átalakításokba kezd bele, amelyek hatását 2014 körül érzékelheti a választó - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Giró-Szász András. A Századvég Alapítvány igazgatója szerint hiba lenne, ha a Fidesz csak a társadalmi támogatottságának megtartására törekedne a következő években.

Az önkormányzati választás komoly hatással van a Fidesz-frakció működésére, hiszen a képviselők között több mint 70 polgármester lesz, nem beszélve azokról, akik a közgyűlésekben kaptak munkát - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában a Századvég Alapítvány igazgatója, aki szerint az informális önkormányzati lobbi jelentős teret nyert a Fidesz parlamenti frakciójában.

Giró-Szász András úgy véli: a vasárnapi önkormányzati választás után a Fidesznek ott kell reagálnia, ahol nem működött tökéletesen a "politikai gépezet": Esztergomban és Csongrád megye több településén.

Az alapok lerakása

A mostani szavazás után a kormány elsődleges célja az államháztartás rendbetétele lesz, de a döntéseket nem a társadalomra kirótt újabb terhekkel kívánja majd elérni - véli az elemző, aki szerint a kabinet akkor gondolkodik jól stratégiailag, ha olyan területekhez nyúl hozzá, amelyek a státusz- és a közérzetbiztonságot érintik, és ezen lépések eredménye 2013-14-re lesz érzékelhető a választók számára.

Hiba lenne, ha a Fidesz a társadalmi támogatottságának megtartására törekedne, mert azt részben a fontos lépések halogatásával lehetne elérni, márpedig struktúrákat átalakító döntésekre van szükség - emelte ki Giró-Szász András.

Folyamatos versenyben élünk, és aki egyszer lemaradt, az nehezen talál magára. Az állam feladata, hogy megvédje állampolgárait, és ez - bármilyen furcsán is hangzik - többek között a protekcionizmussal érhető el. Ha az állami pénzeket a hazai gazdaságba forgatják be, akkor az hatással lesz a munkahelyteremtésre és az adózásra is - magyarázta az elemző.

A mostani négyéves ciklus arra jó, hogy kellő átgondoltsággal és cselekvéssel megindítsák a folyamatokat, amelyek azonban nagyon hosszúak - emelte ki a szakértő, aki úgy fogalmazott: "a boldog békeidők nem a mostani ciklus végére köszöntenek be".

Az alapokat most kell lerakni, és következetesnek kell lenni. A kétharmad bőven elég az átalakítások elkezdéséhez, de ahhoz, hogy ez a folyamat ne váljon a mindennapi politikai csatározások színterévé, az kell, hogy együttműködő partnert találjanak az amúgy gyenge ellenzékben - hangsúlyozta a Századvég Alapítvány igazgatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×