eur:
385.95
usd:
354.89
bux:
69102.5
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Lázár János Réthelyi Miklóst kérdezi a mindszenti beteg tragédiájának ügyében

Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere levélben kérte Réthelyi Miklóst, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjét, hogy vizsgálja ki Simon Mariann, a mentőszolgálat korábbi dél-alföldi regionális vezetője felelősségét a mindszenti beteg ügyében.

2007. április 6-án egy 67 esztendős mindszenti férfi életét vesztette Hódmezővásárhely és Szentes között az őt szállító mentőautóban. Az országos visszhangot kiváltó eset szinte azonnal a politikai viták középpontjába került, miután néhány nappal korábban lépett életbe a kórházak új ellátási rendje.

Lázár János az önkormányzat honlapján nyilvánosságra hozott levelében emlékeztetett arra, hogy a hatóságok akkori vezetői néhány órával az eset után a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház felelősségét prejudikálva, egyértelműen kizárták az összes többi szereplő érintettségét. A beteget a vásárhelyi kórházban fogadó orvos ellen jelenleg is büntetőeljárás folyik, ennek ellenére sem akkor, sem azóta, nem vizsgálta senki az ügy többi szereplőjének nyilvánvaló érintettségét, tevékenységét és felelősségét.

Bár a kórház főigazgatója már a haláleset előtt megbeszélést kezdeményezett a mentőszolgálat regionális vezetőjével a megváltozott ellátási rend okozta anomáliák megoldására, a találkozóra csak a tragédia után kerülhetett sor, s ekkor már a konkrét ügy körülményeit is igyekeztek tisztázni.

Ennek ellenére a mentőszolgálat az esettel kapcsolatban "folyamatosan, és kétségkívül szándékosan, valótlan tartalmú, hamis tájékoztatások sorát adta, és ezzel elterelte a figyelmet és a felelősséget a mentők szervezetlen működéséről, alkalmatlanságáról" - írta a polgármester.

A mentőszolgálat képviselőinek akkori nyilatkozataival ellentétben - mint az később bebizonyosodott - a mentősök tudták, hogy kötelességük lett volna Szentesre szállítani a beteget Hódmezővásárhely helyett.

Nem volt igaz az sem, hogy egy útzár miatt vitték Hódmezővásárhelyre a beteget, mivel a közúti baleset később történt. Az állítólagos sürgős szükség ellenére a beteget csupán szállítókocsi vitte, amely megkülönböztető jelzést sem használt - fogalmazott levelében a Fidesz országgyűlési frakcióját is irányító politikus.

A polgármester emlékeztetett arra is, hogy néhány perccel a tragédiát követően a mentőszolgálat diszpécserközpontjából felhívták az érthetően zaklatott doktornőt, s a vele folytatott beszélgetést rögzítették, majd jogellenesen nyilvánosságra hozták.

A politikus azt kéri Réthelyi Miklós minisztertől, hogy ellenőrizze, Simon Mariann, akkori regionális vezető elrendelt-e belső vizsgálatot az eset kapcsán, és az mikor, és milyen megállapításokkal zárult. Vizsgálják ki, miért Hódmezővásárhelyre szállította a mentőszolgálat a beteget, holott tudták, hogy a közelebb lévő szentesi kórház sürgősségi osztálya az ellátásra kötelezett.

Lázár János szerint ellenőrizni kell, megfelelt-e a szakma szabályainak a mentőszolgálat által végzett mentési tevékenység, és azt is, kit terhel a felelősség az ügy kapcsán a szolgálat által adott hamis információkért, a közvélemény félrevezetéséért.

Címlapról ajánljuk
Biztonságpolitikai szakértő: nonszensz, ahogyan Robert Ficó testőrsége reagált

Biztonságpolitikai szakértő: nonszensz, ahogyan Robert Ficó testőrsége reagált

Milyen általánosnak mondható következtetéseket lehet levonni a szerdai szlovákiai merényletből? Valóban történhetett mulasztás a védett személy biztosítása terén? Horváth József biztonságpolitikai szakértőt, nyugállományú vezérőrnagyot, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadóját kérdeztük.

Újabb, hivatalos tájékoztatás Robert Fico állapotáról

Robert Kaliňák védelmi miniszter a besztercebányai kórházban tartott rövid sajtótájékoztatót Robert Fico miniszterelnök állapotával kapcsolatban. A kórház igazgatója a műtétről árult el részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
Hamar lendületüket vesztették a tőzsdék

Hamar lendületüket vesztették a tőzsdék

Kedvező nemzetközi hangulattal számolhatunk a mai kereskedés során, hiszen tegnap megérkezett a hét legfontosabb adata, mely szerint az amerikai infláció a vártnál kedvezőbben alakult áprilisban, ennek hatására pedig mindhárom vezető amerikai indexet történelmi csúcsra küldték tegnap. Ezek után az ázsiai piacokon is pozitív hangulat uralkodott, azonban az európai tőzsdéken csak iránykeresés lászik. Itthon az utolsó blue chip is közzétette első negyedéves gyorsjelentését, a Magyar Telekom a bevételek és az EBITDA jelentős növekedéséről, valamint az idei profitvárakozás megemeléséről számolt be - a jelentést követően emelkedik a Telekom árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×