eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Orbán: az önkormányzati választás a kormányról szóló véleményalkotás is lesz

Orbán Viktor szerint nehéz a Fideszen kívül másra szavazni, hiszen pártja maradt az egyetlen nagy, országos néppárt. A kormányfő a Veszprémi Naplónak adott - szombaton megjelent - interjúban arról is beszélt: az októberi önkormányzati választás eredménye megmutatja, hogy az emberek mennyire támogatják a kormányzati politikát.

A pártelnök-miniszterelnök a megyei napilapnak úgy nyilatkozott: az MSZP az előző rendszerhez általában családi hagyományok alapján kötődő, 15 és 20 százalék közötti népesség rétegpártjává vált, továbbá a radikális jobboldaliaknak is van egy rétegpártja. Mellettük azonban a Fidesz az egyetlen nagy, országos néppárt; nehéz helyzetén Magyarország csak akkor tud úrrá lenni, ha a Fidesz jól végzi a dolgát, "hiszen rajtunk kívül nincs olyan párt, amely képes lenne a kihívásoknak megfelelni" - tette hozzá.

Kormánya első száz napját úgy értékelte: "jó irányba haladunk", de mint mondta, "ha nyolc évig mentünk befelé az erdőbe, nem várhatjuk, hogy száz nap alatt kijöjjünk belőle". Ha azonban - folytatta - "végigdolgozzuk ezt a négy évet", Magyarországon több lesz a munkahely, a munkából élő ember, a jómódú család, kevesebb embernek jelent majd gondot a rezsi kifizetése, "összességében boldogabb és erősebb ország leszünk".

A forint árfolyamáról szólva a miniszterelnök kifejtette: azt nem magyarországi események befolyásolják. A devizahitelesek helyzetét ugyanakkor a Gyurcsány-kormány egyik legsúlyosabb örökségének nevezte. Úgy fogalmazott: más országok kormányai és nemzeti bankjai nem voltak ilyen felelőtlenek és nem engedélyezték, hogy tömegessé váljon a devizahitelezés. "Magyarországon mindez pont fordítva történt: a kormány biztatta, belelovallta az embereket a devizában való eladósodásba" - mondta.

Orbán Viktor a következő időszak legfontosabb eseményeként az októberi önkormányzati választást említette, amely szerinte a kormány munkájáról szóló véleményalkotás is lesz, megmutatja, hogy "az emberek mennyire támogatják azt a kormányzati politikát, amit az ő felhatalmazásuk alapján folytatunk".

Ezután - ismertette - következő feladatuk a jövő évi költségvetés megalkotása lesz. Szavai szerint ekkor mindenkinek szembesülnie kell azzal a ténnyel, hogy a szocialisták olyan sok kölcsönt vettek fel külföldről, "amivel veszélyeztették a holnapunk biztonságát", és ezzel bűnt követtek el.

A miniszterelnök hozzáfűzte: jövőre a hitelekből több mint 2800 milliárd forintot kell visszafizetni, ami több annál, mint amennyit ma nyugdíjakra fordít az ország. Sőt, ez az összeg meghaladja az egészségügyre és az oktatásra fordított költségvetési forrásokat is - emelte ki.

Orbán Viktor az interjúban hangsúlyozta, hogy a büdzsé megtervezése nehéz lesz, mert egyszerre kell fenntartani az ország működőképességét, átépíteni a magyar gazdaságot és megőrizni a létbizonytalanság határán egyensúlyozók, valamint a polgári középosztály közötti szövetséget, vagyis a szociális biztonságot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×