eur:
389.66
usd:
362
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Schiffer András: "2006 őszén már ítéletet mondott a nép az akkori kormány teljesítményéről"

A magyar demokráciát szolgálná, ha a helyhatóságokban nem lennénk többségben a kormánypárti képviselők - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Schiffer András, a Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezetője. Schiffer András elismerte, hogy 2006-ban az önkormányzati választáson már ítéletet mondott a nép az akkori kormány addigi teljesítményéről. Hozzáfűzte, hogy a helyhatósági voksolás országos politikai hatása el is enyészhet.

Az önkormányzati választásoknak alapvetően minden alkalommal az a tétje, hogy a helyi közügyek intézését kikre bízzuk, és az is, hogy mennyire jön létre egy olyan összetételű testület, amely adott esetben az éppen kormányzó tömb számára ellensúlyt képvisel - mondta az LMP parlamenti frakcióvezetője.

Ez most azért különösen fontos, hangsúlyozta Schiffer András, mert kétharmados többség kormányozza az országot, amely mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a féket, az ellensúlyt elmozdítsa. A magyar demokrácia épülésére szolgálna, hogyha az önkormányzatokban nem kapnának nagyobb teret a kormánypárti képviselők - tette hozzá.

Schiffer András úgy véli, ez az ellensúly igenis megvalósulhat, nem csak azért, mert szerinte ezt a szerepet a magyar alkotmány is előírja, hanem mert nemzetközi egyezmények is meghatározzák a helyi testületek jogosultságait. A politikus megjegyezte: ne felejtsük el, hogy az emberek mindennapjait érintő ügyek jó része az önkormányzatokon múlik.

A frakcióvezető emlékeztetett arra, hogy az Európai Önkormányzati Kartának épp az a filozófiája, hogy a helyi hatalom a központinak ellentétes pólusa legyen.

Az LMP képviselője mindezekkel szemben azt is hangsúlyozta, hogy túl a fent említetteken mégsincs túl nagy tétje a helyhatósági választásnak, hiszen azt Magyarországon egy szerencsétlen történelmi baleset következményeképpen nem a parlamenti ciklus félidejében tartják.

Schiffer András elismerte ugyan, hogy 2006-ban az önkormányzati választáson már ítéletet mondott a nép az akkori kormány addigi teljesítményéről, hozzáfűzte azonban, hogy a helyhatósági voksolás országos politikai hatása el is enyészhet.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×