eur:
389.29
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vizeink alkotmányos védelmében reménykednek

A Duna Charta üdvözli az új magyar Alkotmány előkészítésének folyamatát. A szervezet közölte: remélik, hogy az ország folyóinak, mezőinek és a magyar kultúrtáj megóvásának feladatát jogi kötelezettségként írják majd elő a magyar államhatalmi és közigazgatási szerveknek.

A Duna Charta azt is kezdeményezi, hogy a "Közös Természeti Örökségünk" fogalma külön jogi kategóriaként kerülhessen be az új Alkotmányba - írták. Hangsúlyozták: "csak az alkotmányos védelem teremtheti meg természeti örökségünk szükséges oltalmát a rövidlátó gazdasági érdekek ellenében is".

A szervezet sürgető feladatnak tartja azt is, hogy az ivóvízbázisok védelmét is alkotmányos elvként rögzítsék. Közleményük szerint ugyanis Magyarország ivóvízbázisa egyedülálló Európában, amely a környező országoknak is ivóvíz tartalékul szolgálhat.

Hanganyag: Szabó Fruzsina

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×