eur:
388.62
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Több megyében is károkat okozott a délután és este átvonuló vihar - hírösszefoglaló

Az ország keleti részén több megyében is károkat okozott a délután és este átvonuló vihar. Egyeztetést hívott össze az áramszolgáltatókkal az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Összesen 6 aranyérmet szereztek a magyar versenyzők a margitszigeti úszó-Európa-bajnokságon.

Az ország keleti részén több megyében is károkat okozott a délután és este átvonuló vihar. Jász-Nagykun-Szolnok megyében több mint 60 alkalommal riasztották a tűzoltókat Jászkiséren. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese elmondta: főként fakidőlések és megrongálódott háztetők miatt kértek segítséget. Szolnokon a Széchenyi városrészben a lakótelepi házakban ablakok törtek be, parkoló gépkocsik rongálódtak meg. Hajdú-Bihar megyében, Debrecen főterén tönkretette a hétvégi kulturális rendezvényre felállított sátrakat, faépítményeket a vihar. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területének csaknem ötven százalékát érintette az esti vihar. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sátrakba, a fedett színpadra menekültek a vendégek a Tolcsvai Borfesztiválon.

Egyeztetést hívott össze a jövő hétre az áramszolgáltatókkal és a Magyar Energia Hivatallal közösen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a viharok okozta rendkívüli események miatt. Bakondi György arról tárgyalna, hogyan lehetne jobban összehangolni a hatósági és a szolgáltatói feladatokat a lakossági áramellátás biztosításában. Veszprém megyében szombaton 19 településen volt részleges, vagy teljes áramkimaradás, összesen 11 ezer lakás maradt áram nélkül a vihar miatt.

Holnap kezdik el kézbesíteni az értesítőt és az ajánlószelvényt az október 3-i önkormányzati választásra. A dokumentumokat most is biztonsági jelekkel védik a másolás ellen. Az értesítőknek és az ajánlószelvényeknek augusztus 16-a és 19-e között kell megérkezniük a mintegy 8 millió választópolgárhoz. A jelöltek ezzel egy időben kezdik el gyűjteni az ajánlásokat.

Nem szeretné a szlovák kulturális miniszter, ha bárki is pénzbüntetést kapna az államnyelvtörvény megsértése miatt, bár a jogszabály jelenleg is hatályban van. A politikus közölte: a tárca az emberi jogi és kisebbségügyi kormányfő-helyettessel közösen előkészíti a törvény módosítását, amelyből a szankciókat kivennék. A jogszabály megsértéséért jelenleg 100-tól 5000 euróig terjedő pénzbüntetést lehet kiszabni.

Ismét megnyitották a délnyugat-franciaországi Lourdes szentélyét, miután nem találtak robbanószerkezetet a helyi hatóságok. Korábban zarándokok ezreit kellett több órára eltávolítani a helyszínről, mert egy névtelen telefonáló 4 pokolgép elhelyezéséről értesítette a rendőrséget, de a tűzszerészek végül semmit sem találtak.

Oroszországban életbe lépett az év végéig tartó gabonaexport-tilalom. A kormány indoklása szerint a rossz termés miatt elsősorban a belföldi szükségletekről és a jövő évi tartalék képzéséről kell gondoskodni. A rendelkezés valószínűleg a gabona világpiaci áraira is hatással lesz.

Összesen 6 arany-, 4 ezüst és 3 bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a margitszigeti úszó Európai bajnokságon. Ezzel a válogatott a negyedik helyen zárt az úszóversenyek éremtáblázatán.A záró napon a nőknél 200 pillangón Hosszú Katinka győzött Jakabos Zsuzsanna előtt, míg a férfiaknál 400 vegyesen Cseh László megvédte címét, Verrasztó Dávid második lett. A magyar válogatott legeredményesebb úszója Hosszú Katinka lett 3 arany -és egy ezüstéremmel.

A kínai Li Hung-csi Téli vakáció című filmje kapta a 63. Locarnói Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot. A zsűri különdíját Marian Crisan Morgen című, román-magyar francia koprodukciós alkotása érdemelte ki. Fliegauf Benedek első angol nyelvű filmjét, a Wom bvagyis Anyaméh című filmet az ifjúsági zsűri különdíjával jutalmazták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×