eur:
393.15
usd:
366.94
bux:
66511.18
2024. április 25. csütörtök Márk

Megfejtették a Rubik kocka rejtélyét

Nagyjából százezer forintért lehet bérmunkában megíratni egy főiskolai vagy egyetemi szakdolgozatot. Megtalálták azt a legkisebb számot, ahány lépésből bármelyik Rubik-kockát ki lehet rakni. Nagyjából harmadára olvadó árréssel kell kalkulálniuk azoknak, akik ruházati kiskereskedelemből próbálnak megélni manapság. Lapszemle.

 Nagyjából százezer forint - ennyi pénzért lehet bérmunkában megíratni egy főiskolai vagy egyetemi szakdolgozatot. Leginkább a harmincadik életévüket betöltött, dolgozó, gyermeket nevelő nők folyamodnak ahhoz, hogy külső segítséget vegyenek igénybe diplomamunkájuk megírásához. Nekik ugyanis a munka, a család és a háztartás mellett sokszor nem marad erejük a zárómunka elkészítéséhez. Elfoglalt üzletemberek is vannak a kuncsaftok között, ők, ahogy mondják, időt vásárolnak maguknak. A valódi csalást - legalábbis a bér-szakdolgozatírók szerint - a megrendelők követik el. A megbízott szerzők azzal védekeznek, hogy ők csak lemondanak az általuk előállított szellemi termékhez fűződő jogaikról. - írja a Magyar Nemzet.

Harmincéves verseny ért véget a napokban, megtalálták azt a legkisebb számot, ahány lépésből bármelyik Rubik-kockát ki lehet rakni. Matematikaprofesszorok dolgoztak az ügyön és a Google számítógépparkját használták. A legkisebb szám a 20. Több mint százmillió olyan kezdőállás van, melynél pontosan húsz lépésből lehet kirakni a kockát. Ugyanakkor az is igaz, hogy a legtöbb kezdőállásnál 15-19 mozdulat kell a sikerhez. - írja az Index.

A Napi Gazdaság körképéből kiderül, milyen állapotban van a ruhapiac. Nagyjából harmadára olvadó árréssel kell kalkulálniuk azoknak, akik ruházati kiskereskedelemből próbálnak megélni manapság. Az egy-másfél éve zsugorodó piacot vidéken leginkább a bezárt üzletek jellemzik, a talpon maradóknak azzal kell számolniuk, hogy az olcsóbb kategóriában elpárolgott a vásárlóerő. A budapesti ruházati nagykereskedelem egyik központjában, a Szinyei Merse utca és környéke boltjaiban is csak emlék már a néhány évvel ezelőtti forgalom, bár a jól kiépített kapcsolatok még működnek.

Mégsem kellett az EMFESZ Kft.-nek kifizetnie a tegnap lejárt határidőre azt a kamatokkal együtt közel kétmilliárd forintot, amelyet a Nitrogénművek Zrt.-nek ítélt az MKIK mellett működő választott bíróság. A Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiuma a gázkereskedő kérelmére felfüggesztette ugyanis a választott bíróság döntésének végrehajtását - értesült a Világgazdaság. Az EMFESZ-t bő két hete utasította a fenti összeg kifizetésére a választott bíróság a Nitrogénművek által indított per részítéletében, másodfokon. A műtrágyagyártó azt állítja, 6,87 milliárd forint kára keletkezett amiatt, hogy az EMFESZ 2008. június 30-án leállította a neki történő gázszállítást, és így a szabadpiacról kellett beszereznie gyártása fő alapanyagát.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség közzétette a zárttéri munkahelyeken nem üzemszerűen kialakuló meleg klímakörnyezettel kapcsolatos közleményét. A munkavállaló jó közérzetét és teljesítőképességét nagymértékben befolyásolják a munkakörnyezet klimatikus feltételei. A túlzott meleg nem csupán kellemetlen lehet, de szélsőséges esetben nagyobb megterhelést róhat a szervezetre, mint maga a munkavégzés - állapítja meg a közlemény.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×