eur:
391.28
usd:
366.66
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Orbán: A józan ész az új iránytű

A Parlament csütörtöki ülésnapjának kezdete előtt felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök. A Fidesz elnöke az új kormány megalakulása óta eltelt 56 nap eredményeit foglalta össze.

Európai léptékű, mélyreható megújulás ment végbe a magyar politikában - kezdte beszédét Orbán Viktor, aki szerint efféle átalakuláson esett át számos más európai állam is: azok az országok, ahol rájöttek, hogy a múlt századi ideológiák nem adnak választ az új kihívásokra.

A kormányfő hangsúlyozta: Európában feladták a szekértábor-felfogást, hátrahagyták az ideológiákat, és a józan ész nevében új közösségeket formáltak, a minennapi gondokat ugyanis csak széles összefogással lehet megoldani, ideológiai vitákkal nem. A XXI. század első évtizedeinek iránytűje a józan ész lesz - fűzte hozzá Orbán Viktor.

A nemzeti centrum a józan ész közössége, mindenki beletartozik, aki szerint a józan ész fontosabb, mint az ideológiai megosztottság - húzta alá. Mindenki beletartozik, aki nem akarja - fűzte hozzá -, hogy a múlt, az áprilisi választásokon lezárt korszak, megdöntött rendszer visszatérjen, aki bízik abban, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében "képesek leszünk jobb jövőt teremteni".

A miniszterelnök kiemelte, hogy a nemzeti centrum mindenki felé nyitott, szabad közösség, csak az nem tartozik bele, aki nem akar a része lenni; azt a polgári oldal választási sikere hozta létre, de tudni, hogy sok baloldali is ide szavazott.

Szükséges, igazságos, hatékony

A kormányfő hangsúlyozta: az új Országgyűlés a cselekvés helyszíne lett, és nem egészen két hónap alatt többet végzett, jelentősebb változásokat hajtott végre, mint elődei nyolc év alatt. Mint mondta, a kormány az elmúlt 56 napban a józan ész nevében arra vállalkozott, hogy ledöntse azokat a tabukat, amelyeket a XX. századi ideológiai viták mutattak.

"A józan ész nevében megtettük az első lépéseket: megmutattuk, lehet jelentős, azonnali adócsökkentés, minden idők legalacsonyabb jövedelemadójának bevezetését készítjük elő, és csökkentettük a kis- és közepes vállalkozások adóját." Leszögezte: elkötelezett olyan adórendszer kialakításában, amely a nemzeti centromot erősíti.

Orbán Viktor beszédében szükségesnek, igazságosnak és hatékonynak nevezte a bankadót, mert szerinte az ország és az emberek érdekeit szolgálja egy nagyon nehéz helyzetben. A miniszterelnök úgy fogalmazott: eddig tabunak számítottak a bankok, márpedig "józan ésszel" elfogadhatatlan, hogy "a bankokat szent tehénként tiszteljük" akkor is, amikor egy globális válság söpör végig a világon, amely a bankoktól indult ki.

"A józan ész nevében megmutatjuk", hogy a bankrendszer megadóztatása nem tabu - tette hozzá a miniszterelnök.Még több tabu

Tabunak számított az is, hogy nem lehet egyszerre gazdasági növekedést serkentő és pénzügyi stabilitást biztosító politikát folytatni; "józan ésszel azonban ez lehetséges", ez a tabu is a múlté - mondta.

Meg lehet adóztatni a jó erkölcsbe ütköző állami végkielégítéseket, véget lehet vetni az állami pazarlásnak, és meg lehet védeni az időseket és a családokat attól, hogy a közüzemi szolgáltatások díja az egekbe szökjön - sorolta a megdöntött tabukat.

A kormányfő arról is beszélt, hogy az elszámoltatás is lehetséges, ami korábban szintén tabu volt. Pedig erre a jövő érdekében szükség van, e nélkül ugyanis nem lehet letörni a korrupciót - tette hozzá.

Nem akarat kérdése

A nemzetközi pénzügyi tárgyalásokról szólva a miniszterelnök kijelentette: az a hitelt megtestesítő szerződés, amelyet 2008-ban vett fel Magyarország, egy rossz gazdaságpolitika következménye. A miniszterelnök a kormány nevében megköszönte a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), hogy "kihúzott bennünket a bajból", amikor az előző kormány, a nemzeti bank rossz politikája csődbe vagy csőd határára sodorta Magyarországot.

Mint mondta, az a tény, hogy Magyarország ismét adósságcsapdába jutott, bűn, egy politikai konszenzust rúgtak ugyanis fel; ebből az adósságcsapdából ki kell törni. Hozzátette, helyre akarják állítani Magyarország elveszett gazdasági önrendelkezését, mert anélkül nincs gazdasági felemelkedés.

Aláhúzta: Magyarország minden szervezettel tárgyal, mert ez az ország érdeke.

E nemzetközi pénzügyi szervezetek szerint az ország állapota ma mintegy 4-4,1 százalékos költségvetési hiányt mutat. A kormányfő ezt egy erősen optimista helyzetértékelésnek tartja. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az év végére a mostani 4,1 százalékos hiányt 3,8-ra kell csökkentenie. A kormányfő leszögezte: az IMF-fel egy rossz gazdapolitika következtében kötött szerződés október végén kifut, az abban foglaltakat Magyarország teljesíti, így a 3,8 százalékos költségvetési hiányt is.

Orbán Viktor rámutatott ugyanakkor arra, hogy az Európai Unióval nem akarat kérdése, hogy tárgyalunk-e, hiszen egyrészt az EU-hoz tartozunk, másrészt Magyarország több mint hat éve úgynevezett túlzottdeficit-eljárás alatt van. Valamit javít a helyzeten, hogy időközben "néhányan mellénk pottyantak, nem egyedül ülünk a szégyenpadon". Ez azt jelenti, hogy az EU-nak nem Magyarország gondját kell megoldania többé, hanem az egész EU gazdasági gondját - mondta.

Jövőkép

Orbán Viktor azt mondta: a kabinet legfontosabb feladata most az, hogy az első akcióterv beindítása után senki se érezhesse úgy, a változások során "vele nem törődünk". "Senkit sem fogunk az út szélén hagyni" - közölte a kormányfő az Országgyűlésben.

Hangsúlyozta, "pontosan tudjuk, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy a széthúzásból fakadó tehetetlenség korszaka helyett egy sikeres, együttműködésre épülő új korszakot, egyfajta modern békeidők időszakát valósítsuk meg a következő években".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×