eur:
385.36
usd:
355.02
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Csaba László: Taktikázott a kormány az IMF-fel

Nem kommunikációs hibának, hanem tárgyalási taktikának tartja Csaba László azt, hogy a kormány tárgyalása a hétvégén megszakadt az IMF-fel és az Európai Unióval. A közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: az új kormány más alkupozícióban van, mint az előző volt 2008-ban, a hitelszerződés megkötésekor.

Szombaton megszakadtak a tárgyalások a magyar kormány és az IMF, valamint az Európai Unió delegációja között. Az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László úgy kommentálta ezt, hogy ennek a történésnek lélektani jelentősége van.

A világ pénzpiacait az elmúlt hónapokban idegesség jellemezte, megállt a tőzsdeindexek emelkedése. Nincsen jó állapotban Görögország, Spanyolország, Írország, Anglia, és általános a félelem, hogy még nincs vége a válságnak. Ebben a hangulatban a kisebb jelentőségű események esetében érvényesül a pillangóeffektus: a rendszer egészében aránytalanul nagy kilengéseket tudnak okozni akár a magyarországi hírek is - magyarázta a közgazdász.

A szakember úgy véli: nem szokatlan a tárgyalások megszakadása. Az új kormány más tárgyalási pozícióban van, mint amilyenben a szocialista kabinet volt 2008 októberében, amikor nem az volt a kérdés, milyen feltételek mellett, hanem az, hogy lesz-e vagy sem hitelmegállapodás.

Az ország finanszírozása év végéig biztosított, és idén még nem kellett lehívni összeget a Valutalap keretéből. Ez a helyzet más tárgyalási taktikát és stílust tesz lehetővé - véli Csaba László, aki szerint az elmúlt időszakban sokan képviselték azt az álláspontot, hogy a magyar gazdaságnak jó lenne a gyenge forint, amely növelné az exportot és tartós növekedési pályára állítaná az országot, vagyis "ez nem egy eszement gondolat".

Ha ez így van, akkor nem kommunikációs hiba, hogy nem tud a kormány szót érteni a Valutaalappal, hanem egy játszma, amelynek célja a gyengébb forintárfolyam kialakítása Az IMF taktikája azt volt, hogy megmutassa, ő a kemény legény, ezzel gyakorolt nyomást - fogalmazott a közgazdász, aki szerint a nyár az az időszak, amikor még lehet pókert játszani, ősszel azonban le kell rakni a konvergenciaprogramot az asztalra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×