eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Biztosok ellenőrzhetik a közpénzekkel gazdálkodó inztézményeket - lapszemle

Gazdálkodást ellenőrző biztosokat állít a kormány valamennyi nagyobb összegű közpénzzel gazdálkodó intézmény, köztük a kórházak élére is - írta a Népszabadság.

A Népszabadság által megkérdezett orvostudományi egyetemek rektorai eddig még csak hallottak a gazdálkodást ellenőrző kormánybiztosok lehetséges érkezéséről, a részleteket nem ismerik.

Így most csak azt lehet tudni, hogy kormánybiztosok kerülnek a költségvetési intézmények élére, de nem sejthető, hogy milyen hatáskörrel. Egyelőre nem ismert az sem, hogy átvehetik e egy-egy intézmény operatív gazdasági irányítását,vagy csak a megélhetést biztosító költségvetés mindent látó szemeként fegyelmezik a menedzsmentet.

A Magyar Nemzet egy friss hazai bűnügyi statisztikai adatokra hivatkozva arról számol be, hogy rendszerint a kis tételben vesztegetők buknak le Magyarországon. Õk is csak elvéteve a nagy halak általában megússzák. Az országos adatok azt mutatják, hogy évente mintegy 1200 korrupciós esetet tér fel az igazságszolgálatást. Az Országos Kriminológiai Intézet szerint a szerény felderítés három fő okra vezethető visssza. Egyrészt manapság nagyon kifinomult módszerekkel adják át a kenőpénzt, másrészt az elmúlt időszak egyes átgondolatlan jogszabály változásai újabb teret nyitottak a visszaéléseknek. Végül jelenleg a tucatnál is több állami szervezet foglalkozik a érdemi összhang nélkül a korrupció elleni harccal.

Az index. hu írása szerint villanypásztor jelent meg az elmúlt hetekben a Rám-szakadék felé vezető út közvetlen közelében, Dömös határában. Az útvonal rendkívül népszerű, hétvégenként családok, iskolás osztályok látogatják. A drótok mögött néhány kecske lézeng, a terület bérlője kisállat-simogatót építene ide. Mint az index megtudta, a dömösi elektromos turistapásztorra nincs engedély. A terület kezelője a Pilisi Parkerdő Zrt. Lomniczi Gergely, a társaság szóvivője elmondta, hogy kollégái már foglalkoztak az üggyel, de a szóban forgó patakmeder önkormányzati tulajdonban van. Jelezték ugyan az önkormányzatnak, hogy valami nincs rendben, de nem volt foganatja.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy minden nagy utazás egy kis lépéssel kezdődik -ez a mondás jellemzi a Reuters szerint az elmúlt hetek kínai monetáris politikáját, amely apró változtatásokkal lassan kaput nyit a jüan világvaluta válása előtt. A kétkedők szerint egy emberöltőig is eltarthat, mire Peking az euróval és a dollárral versengő, teljesen konvertibilis pénzzé teszi nemzeti valutáját, de Kína elindult a jüanhasználat szélesítésének útján, ami elvezethet ahhoz, hogy nagyobb befolyást szerez a világ pénzügyi rendszerének irányításában.

A Világgazdaság arról közöl összeállítást, hogy a válság nyomán soha nem látott esély mutatkozik a karbonadó bevezetésére az EU-ban. Az Európai Bizottság ugyanis azt ígéri, hogy az energiahordozók egységes adóztatásának rendszerével a jövedelmi adók emelése nélkül juthatnának pótólagos bevételhez a szorult helyzetben lévő költségvetések. A fő cél azonban,hogy leginkább környezetbarát energiahordozók váljanak a legolcsóbbá az EU-ban. A jelenlegi adószabályok Brüsszel szerint általában diszkriminatívak a megújuló energiával szemben.

A pénzcentrum.hu írása szerint az elmúlt néhány év egyik leggyakrabban használt szavát választotta szeletes csokoládéja márkanevéül egy kis magyar édesipari vállalkozás. A Válság szelet -rácáfolva a nevére - eddig megfelelő forgalmat produkál a gyártónak, ám az igazi piaci siker még várat magára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×