eur:
389.81
usd:
363.75
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Schmitt Pál nem akar elefántcsonttoronyban ülni

A Fidesz frakció hatvan tagja Schmitt Pált jelöli köztársasági elnöknek. A házelnök államfővé választása esetén védelmezné a magyar nyelvet, hirdetné a nemzeti összetartozást és felkarolná az egészség és az oktatás ügyét. A politikus Fidesz-KDNP frakciószövetség előtti meghallgatásán elmondta: Nem gátolná a kormány törvényalkotási lendületét, sőt annak motorja lenne.

Schmitt Pál házelnök szerint a köztársasági elnök egy személyben képviseli a nemzetet, és a törvények fölött megalkuvás nélkül uralkodik. A politikus, akit Orbán Viktor miniszterelnök javasolt köztársasági elnök-jelöltnek úgy vélte, hogy Magyarországon mind a távolságtartó, arisztokratikus elnöki megközelítésre, mind a választópolgárokhoz közelebb lévő államfői szerepre is volt már példa.Õ ez utóbbi szerint képzeli munkáját, ha az Országgyűlés megszavazza.

Schmitt Pál kitért arra is, hogy az alkotmány nem ad sok mozgásteret az elnöknek, ezért olyan államfői szerepre készül, ahol az elnök "fölkötheti a nadrágját".

Ugyanis az ország a Fidesznek több mint kétharmados hatalmad adott az Országgyűlésben, ami Európában is példa nélküli.

Azonban, hogyha a Fidesz alkotmányt módosítana, az elnök csak egyik vétólehetőségével élhet, a politikaival, hiszen alkotmányozási kérdésekben nem kérheti ki az alkotmánybírák véleményét, így hangsúlyozta: óriási lehetőség a kétharmad, de még nagyobb felelősség.

Schmitt Pál szerint az elnök fejében biztos nem lehet kétharmad, három harmad kell, hogy legyen, sőt, a határon túli magyarokkal együtt 4 harmad.

A házelnök kijelentette, hogy megválasztása esetén ő nem lesz a kormány törvényalkotási lendületének gátja, motorja lehet, de ellenőrző és kiegyensúlyozó motorja.

Schmitt Pál aláhúzta azt is, hogy az elnök nem ülhet elefántcsonttoronyba, az együttműködés nagyon fontos. Az államfőnek a kormánnyal és egyéb testületekkel és szervezetekkel is interaktív párbeszédet kell folytatnia.

A politikus úgy vélte, hogy a jelenlegi alkotmány nem legitim körülmények között született, így hozzá lehet nyúlni az alkotmányhoz, sőt az elnök szerepköréhez, és a választási rendszerhez is.

Az államfő jelölő szerepe kapcsán Schmitt Pál a konzultáció fontosságát hangsúlyozta, célkitűzéseiről pedig elmondta, hogy nem lesz idegen tőle a természet védelme, ám a magyar emberre fog koncentrálni. A magyar nyelv védője lenne, hirdetné a nemzeti összetartozást, és felkarolná az egészség és az oktatás ügyét.

A szegénység és az árvízkárosultakról elmondta, hogy az elnöknek mindemellett sugároznia kell a szolidaritást és a tenni akarást.

A képviselői kérdésekre Schmitt Pál úgy válaszolt: támogatja a határon túli magyarság autonómia-törekvéseit, a cigányságot pedig semmiféle harag, megbélyegzés, vagy diszkrimináció nem érheti.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetőre az ülést után elmondta: a képviselőcsoport 60 képviselője Schmitt Pált jelöli köztársasági elnöknek, így a házelnök holnaptól hivatalosan is államfő-jelölt.

Arról, hogy a 29-én esedékes szavazáson melyik jelöltet támogatja a Fidesz frakció, hétfőn dönt a képviselőcsoport.

Schmitt Pál úgy fogalmazott: azt szeretné, hogy a szavazásig a parlament minden képviselője megismerhetné elképzeléseit.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×