eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Januártól indul a kormány lakásfelújítási programja - a nap hírei

Továbbra is törvénytelennek tartja a Magyar Külügyminisztérium, hogy Szlovákia nem engedte tavaly augusztusban Sólyom László köztársasági elnököt az ország területére lépni. Schmitt Pál államfővé választása esetén nem gátolná a kormány törvényalkotási lendületét. Januártól évi 100 ezer lakás teljes felújításával megkezdődik a nemzeti épületkorszerűsítési program - a nap legfontosabb hírei.

Vitatott kitiltás

A Külügyminisztérium továbbra is úgy véli, hogy Szlovákia jogellenesen tiltotta meg Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy tavaly augusztusban belépjen az ország területére. A tárca közleménye szerint Magyarország folytatja a Szlovákia ellen indított eljárást az Európai Bíróság előtt.

Brüsszeli tájékoztatás szerint az Európai Bizottság úgy véli: sem az uniós szerződés, sem a másodlagos jogforrások rendelkezései nem vonatkoznak valamely tagállam államfőjének egy másik tagállamban tervezett látogatására, ezért az esettel összefüggésben megalapozatlan a szlovák kötelezettségszegésre történő magyar hivatkozás. A szlovák külügyminisztérium szerint a bizottság döntése megerősítette Pozsony álláspontját, és az ügy ezzel befejeződött.

Lesújthat a "három csapás"

Aláírta a büntető törvénykönyv módosítását Sólyom László köztársasági elnök. Az Országgyűlés által június 8-án elfogadott változtatással bevezetik az úgynevezett három csapás elvét, visszaállítják a középmértékes büntetést, és a jövőben szigorúbb szankcióra számíthatnak azok, akik pedagógusokkal szemben követnek el erőszakos bűncselekményeket.

Meghallgatták Schmidt Pált

Államfővé választása esetén védelmezné a magyar nyelvet, hirdetné a nemzeti összetartozást és felkarolná az egészség, valamint az oktatás ügyét - mondta Schmitt Pál.

Az Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök által a tisztségre javasolt házelnök a Fidesz- és a KDNP-frakció együttes ülésén azt mondta: a köztársasági elnök egy személyben képviseli a nemzetet.

Arról is beszélt, hogy megválasztása esetén nem lesz a kormány törvényalkotási lendületének gátja, inkább ellenőrző és kiegyensúlyozó motorja. Úgy vélte: lehet módosítani az alkotmányt, mert az - mint mondta - nem legitim körülmények között született. -Az Országgyűlés a jövő héten választja meg az új köztársasági elnököt.

Indul az épületkorszerűsítési program

Januártól évi 100 ezer lakás komplex felújításával megkezdődik a nemzeti épületkorszerűsítési program - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyi és otthonteremtési államtitkára.  Bencsik János egy fővárosi szakmai konferencián hozzátette: a keret néhány év alatt évi 150-200 ezer lakásra bővül.

Az államtitkár közölte: a felújítást kis- és közepes vállalkozások végeznék, amelyeknek tartósan munkát biztosítana a program. Hangsúlyozta: a felújítás után az épületek energia fogyasztása 70-80 százalékkal csökkenne.

Buktatna a Jobbik

A közoktatási törvény módosítását kezdeményezi a jobbikos Németh Zsolt. Az ellenzéki politikus azt javasolja, hogy a nevelőtestület dönthessen a tanuló javítóvizsgára engedéséről, ha az három tantárgyból kapott elégtelent, aki pedig ennél több tárgyból nem tudja teljesíteni a követelményeket, annak legyen kötelező az évfolyamismétlés.

Jobb kilátások a hazai gazdaságban

Csaknem a duplájára növelte a GDP idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a Kopint-Tárki. A konjunktúrakutató intézet közölte: az eddig várt 0,8 helyett másfél százalékos gazdasági bővülésre számít, de nem zárja ki a 2 százalékos növekedést sem. A Kopint-Tárki szerint az infláció a korábban várt 4,2 százalék helyett 5 százalék lesz, míg az államháztartási hiányt az eddig jelzett 4 és fél helyett 4,2 százalékra várja.

Mindent felülmúló kárigányek

Keddig 190 ezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz az elmúlt hónapok viharai és az árvizek miatt. A cégek várhatóan 24 milliárd forintot fizetnek ki. A Magyar Biztosítók Szövetsége lakásbiztosítási tagozatának helyettes vezetője az InfoRádióban elmondta: ez jóval meghaladja a korábbi becsléseket, ráadásul az adatok csak néhány hét múlva válnak véglegessé, amikor mindenhol befejeződik a kárfelmérés.

Szurgyi Nándor közölte: főként a felhőszakadás és a jégeső okozott komoly gondokat az árvizek mellett, és ilyen kársorozatra még nem volt példa Magyarországon.

Bödőcsé a Karinthy-gyűrű

Bödőcs Tibor, a stand-up műfaj fiatal tehetsége vehette át az idén a hazai humoristák elismerésére alapított Karinthy-gyűrűt Such Györgytől, a Magyar Rádió elnökétől. A Karinthy-gyűrűt az elismerés 1975-ös megalapítása óta hagyományosan Karinthy Frigyes születésének évfordulójához kötődve adják át.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×