eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ötven jelölt az MSZP új pártelnökségébe

Több mint ötven szocialista politikus meghallgatását kezdi meg szombaton az MSZP jelölőbizottsága (jeb), ennyien kaptak ugyanis jelölést az új pártelnökségbe kerülésre - tudta meg az MTI szerdán, a jelölőbizottság ülése után.

Az MTI információi szerint a jeb azzal számol, és ezt javasolja a július 10-i kongresszusnak is, hogy a jelenleginél kisebb létszámú legyen az elnökség: kettő helyett egy elnökhelyettest, három helyett két alelnököt és kevesebb elnökségi tagot válasszanak.

A pártelnöki posztra magasan a legtöbb jelölést Mesterházy Attila frakcióvezető kapta, akit szombaton várhatóan meg is hallgat a jeb. E posztra jelölték Botka László szegedi polgármestert és Molnár Csaba volt kancelláriaminisztert is.

Utóbbi politikus kapta a legtöbb jelölést az elnökhelyettesi tisztségre. Erre a posztra öt politikust is ajánlottak a pártszervezetek, a volt kancelláriaminiszter után Szabó Imre korábbi környezetvédelmi tárcavezető áll.

Az alelnöki helyekre Juhász Ferencet, Szabadkai Tamást jelölték főként, de Szanyi Tibor is jelentős számú ajánlást kapott. Utóbbit választmányi elnöknek is jelölték, ahogyan Botka Lászlót is, de erre a posztra Simon Gábor jelenlegi vezetőt ajánlották a legtöbben.

Elnökségi tagságra 36-an kaptak jelölést, többek között Kertész Krisztián, Herczog Edit, Varga László, Müller Tímea, Korózs Lajos, Török Zsolt és Botka László. Az MTI úgy tudja, a szegedi polgármestert az elnökség minden posztjára jelölték, így neki kell eldöntenie, melyikért indul el a tisztújításon.

Az MTI értesülései szerint több jelenlegi elnökségi tag is jelezte a jeb-nek, hogy nem indul a tisztújításon. Köztük van Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök, Lamperth Mónika elnökhelyettes, Kiss Péter és Ujhelyi István alelnök, valamint Hiller István volt oktatási miniszter. Szintén nem vállal szerepet Gyurcsány Ferenc korábbi pártelnök-miniszterelnök, Baja Ferenc volt államtitkár, Szili Katalin és Katona Béla korábbi házelnök, illetve Tóth József XIII. kerületi polgármester.

A szabályok szerint a tisztújító kongresszus azokról a jelöltekről szavaz majd, akik a jeb egyharmadának támogatását megkapják. A jeb előtt a jelölteknek most először a programjukat is ismertetniük kell.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×