eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A tervezett kormányzati struktúráról tájékoztatta az államfőt a Fidesz és a KDNP elnöke - a nap legfontosabb hírei

Egyebek között a tervezett új kormányzati struktúráról tájékoztatta az államfőt a Fidesz és a KDNP elnöke. Orbán Viktort és Semjén Zsoltot a Sándor-palotában fogadta Sólyom László - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

A tájékoztatás szerint a leendő miniszterelnök és a KDNP elnöke a kormányalakítás előkészítésének folyamatáról, valamint az Országgyűlés elé leghamarabb benyújtandó törvényjavaslatokról is beszámolt az államfőnek.

Jogerős a választási eredmény

Valamennyi területi választókerületi választási eredmény jogerős - jelentette be Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője. Az Országos Választási Bizottság megállapította az országos listákról mandátumot szerzett képviselők körét; az áprilisi országgyűlési választások első fordulójában kapott töredékszavazatok alapján 64 képviselő kerülhet a parlamentbe. Az MSZP 29, a Jobbik 21, az LMP 11, a Fidesz-KDNP 3 mandátumhoz jutott.

Varga: Továbbra is gazdasági vészhelyzet van

A Fidesz szerint a legfrissebb adatok alapján továbbra is gazdasági vészhelyzet van Magyarországon. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke azt mondta: a gazdaság állapota semmivel sem jobb, mint egy vagy két hónappal ezelőtt. Úgy fogalmazott: aki a válság végéről beszél, az félretájékoztatja az országot. Hangsúlyozta: 16 éves csúcson van a munkanélküliség, emellett magas a költségvetési intézmények adósságállománya. A politikus, aki az új kormányban várhatóan a Miniszterelnökséget irányítja majd államtitkári rangban, úgy fogalmazott: feltételezhetően rendkívüli intézkedésekre lesz szükség a gazdasági vészhelyzet elhárításához. A kormányszóvivő válaszában azt mondta: a Bajnai-kormány már kivezette az országot a csődhelyzetből. Szollár Domokos hozzátette: a gazdaság már nem csökken, az államháztartás tervezett hiánya pedig tartható.

Jövőre már a mozikban az első Rákospalotán forgatott film

Európa egyik legnagyobb filmgyártó komplexumát építette fel Budapesten az amerikai Raleigh Studios és az Origo Film Group. A 17 milliárd forintos beruházásból 178 millió forint volt az állami támogatás, a költségek 85 százalékát a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nem támogatott hitellel finanszírozta. A Budapest XV. kerületében 18 hektáron felépült, csaknem 40 ezer négyzetméter alapterületű komplexum körülbelül 100 állandó munkahelyet teremt, de később több ezer embernek adhat majd munkát.

Rendben lezajlott az angol írásbeli érettségi

Rendben értek véget az angol írásbeli érettségik. Az oktatási Hivatal elnökének tájékoztatása szerint rendkívüli esemény sehol sem zavarta meg a vizsgákat. Bakonyi László hozzátette: közép szinten 58 ezren, emelt szinten 4900-an adtak számot tudásukról.

Megszólalt Kulcsár Attila

Egykori munkahelye, a K and H Bank és volt ügyfelei felelősségéről beszélt Kulcsár Attila a Fővárosi Ítélőtáblán. Az elsőrendű vádlott azt mondta: a magát sértettnek feltüntető bank a biztosítási összeg reményében valótlan nyilatkozatokat tett az első eljárás során, ügyfeleinek túlnyomó többsége pedig jól járt, és nem érdekelte őket, hogy milyen tranzakciók nyomán jutnak hozzá az ígért magas hozamokhoz. Kulcsár Attila szerint az ügyet az elsőfokú bíróság csak 30-40 százalékban derítette fel. Az ítélőtábla május 27-ére tűzte ki a határozathirdetést. A Fővárosi Bíróság 2008 augusztusában elsőfokú ítéletében nem jogerősen 8 év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélte Kulcsár Attilát. A volt brókert azóta is fogva tartják.

Nincs kizárás a monetáris unióból

Az eurózóna költségvetési ellenőrzésének hatékonyabb szankciókkal történő megerősítését sürgette a francia elnök és a német kancellár az uniós vezetőkhöz intézett közös levelében. Nicolas Sarkozy és Angela Merkel a két vezető euróövezeti állam nevében elutasította annak lehetőségét, hogy egy tagállamot kizárjanak a monetáris unióból. A két politikus hangsúlyozta: elkötelezik magukat az euróövezet egységének, stabilitásának és szilárdságának megőrzése mellett.

A görög parlament megszavazta a mentőcsomagot

Görögországban megszavazta a megszorító intézkedéseket a parlament. Cserébe Athén 110 milliárd eurós kölcsönre számíthat a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól. A kormány tervezett lépései között a bérek és nyugdíjak csökkentése, valamint az adók emelése szerepel.

Csökkentik a közalkalmazotti béreket Romániában

Romániában júniusban 25 százalékkal csökkentik a közalkalmazotti béreket, és 15 százalékkal az állami nyugdíjakat - jelentette be az államfő. Traian Basescu közölte: a bércsökkentés mindenkire vonatkozik, aki a 600 lejes minimálbérnél többet keres. Hozzátette: 15 százalékkal csökkentik a munkanélküli segélyt, és átalakítják a szociális programokat.

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A belügyminisztérium által közzétett, az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most. Ugyanakkor a legnagyobb vesztes Karl Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). Végeredmény késő estére várható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×