eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Választás előtti csend: ez lesz a vasárnapi forgatókönyv

Vasárnap, az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában két és fél millió voksolót várnak az urnákhoz. A főváros 32 választókerületéből 21-ben lesz szavazás vasárnap. A szavazók összesen 57 egyéni választókerületben dönthetnek arról, ki legyen a kerület képviselője. Az 57 választókerület 3.150 szavazóköre reggel 6 órakor nyit, és este 7 óráig várja a választópolgárokat.

A szavazók 57 egyéni választókerületben dönthetnek arról, ki legyen a kerület képviselője. Ezekben a választókörzetekben bár érvényes volt az április 11-i első forduló, mert megjelent a voksolásra jogosultak több mint fele, eredménytelen lett, mivel egyik jelölt sem kapta meg a leadott szavazatok több mint felét.

A második fordulóban azok a jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban megszerezték az érvényes szavazatok legalább 15 százalékát. Ha nincs legalább három ilyen jelölt, akkor az első három legtöbb szavazatot szerző jelölt méretheti meg magát újra.

Az 57 választókerület 3.150 szavazóköre reggel 6 órakor nyit, és este 7 óráig várja a választópolgárokat.

Tizenkét megyében kell második fordulót tartani, hétben már április 11-én valamennyi egyéni választókerületben eldőlt a mandátum sorsa. Érvényes és eredményes volt a választás valamennyi győr-moson-soproni, hajdú-bihari, somogyi, tolnai, vasi, veszprémi és zalai egyéni választókerületben.

A főváros 32 választókerületéből 21-ben lesz szavazás vasárnap.

Annak, aki a második forduló napján nem a lakóhelye szerinti településen kíván szavazni, az első forduló előtt igazolást kellett kérnie a lakóhelye szerinti jegyzőtől. Ha valaki igazolást kapott, a második fordulóban csak akkor szavazhat, ha az első forduló - abban a választókerületben, ahol szavazott vagy szavazhatott volna - nem volt eredményes.

Az Országos Választási Iroda (OVI) vasárnap este 7 óra után 20-30 perccel, amikor megindulnak az adatok a választókerületekből, elindítja az összesítő rendszert, így folyamatosan követni lehet majd, hogyan alakulnak a részeredmények.

Az eredmények várhatóan este tíz óráig megismerhetők lesznek, kivéve azokon a helyeket, ahol esetleg elhúzódik a szavazás. Az 57 választókerület szavazóköreiben az adatok összesítése azért is gyorsabb lesz, mint az első fordulóban, mert csak egyféle szavazólapot kell válogatni, hiszen már nincsen területi listás szavazás, csak egyéni.

Az első fordulóban, április 11-én 23 - többségében budapesti - szavazókör nem tudott bezárni este 7 órakor, mert még százak várakoztak arra, hogy leadják szavazatukat. Az elhúzódó voksolás miatt az OVI az első részeredményeket csak éjjel fél 11 körül hozta nyilvánosságra.

A sorban állás idejét az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörökben az OVI több intézkedéssel próbálta csökkenteni. Az első forduló tapasztalatai alapján módosult a vonatkozó önkormányzati miniszteri rendelet, e szerint az igazolással szavazók adatait (nevét, lakcímét) a jegyzőkönyvvezetőknek nem kézzel kell felvezetniük a névjegyzékbe, már szerepelnek egy előre kinyomtatott listán. A jegyzőkönyvvezetők ezen a listán megjelölik azokat a választókat, akiket a szavazás napján vettek fel a névjegyzékbe. Ez egy perccel is csökkentheti az egy szavazóra jutó adminisztrációs időt.

A szavazatszámláló bizottságoknak az OVI azt ajánlotta, hogy "osszák fel" a névjegyzéket az abban szereplő, illetve az oda felvehető választópolgárok között, e szerint "válasszák szét" a szavazásra várók sorát, gyorsítva a szavazást. Javasolták azt is, hogy a névjegyzékbe felvettek listáját csak a szavazás zárása után töltsék ki. Az OVI ugyanakkor arra számít, az intézkedések ellenére előfordulhat, hogy néhány szavazókör nem zár be este hétig, de jelentős csúszás várhatóan azokban sem lesz.

A külföldön tartózkodó választók Magyarország külképviseletein - nagykövetségein és konzulátusain - voksolhatnak, ha korábban felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe. Külképviseleti voksolás 85 városban lesz, összesen 2.900 voksolót várnak az urnákhoz. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton voksolnak, a többi külképviseleten vasárnap lesz a szavazás.

A külképviseleti szavazatokat tartalmazó urnáknak csütörtök éjfélig meg kell érkezniük az Országos Választási Központba, ahol az Országos Választási Bizottság (OVB) felbontja őket, és a bennük lévő szavazási iratokat egyéni választókerületenként csoportosítja. Ezeket az OVB átadja az illetékes választási bizottságok elnökének, hogy keverjék bele a külföldön szavazó választó lakóhelye szerinti választókerület egyik kijelölt szavazókörének voksai közé, így gondoskodva a szavazatok titkosságáról.

Abban az 57 választókerületben, ahol második fordulót kell tartani, lesz ezért egy-egy szavazókör, amelynek az urnáját nem bonthatják fel a szavazókör bezárásakor. Ezeket az urnákat csak akkor lehet felnyitni, ha a külképviseleti voksokat is belekeverték.

A jogorvoslatok lezárulta után, várhatóan legkésőbb május 15-ig kihirdetik az országgyűlési képviselő-választás végleges eredményét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×