eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Örök nyugalomra helyezték a Kaczynski házaspárt - hírösszefoglaló

Krakkóban örök nyugalomra helyezték a múlt héten repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnököt és feleségét. Több ezren vettek részt az Élet Menete felvonuláson a fővárosban. Hétfőn megindulhat a megszokott európai légiközlekedés egy része.

Krakkóban örök nyugalomra helyezték a Wawel-székesegyházban az április 10-én repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnököt és feleségét. Rendőrségi adatok szerint a környéken több mint 150 ezren kísérték figyelemmel a gyászszertartást. Nem sokkal korábban a Mária-templomban tartottak gyászmisét, ami kétperces csenddel kezdődött. A temetésen való részvételt csaknem 30 állam képviselője, köztük Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár mondta le az európai légtér-lezárások miatt. Nem tudott elutazni a Vatikán képviseletében Angelo Sodano bíboros sem. Magyarországról autóval utazott Krakkóba Sólyom László államfő és Bajnai Gordon miniszterelnök, valamint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Martonyi János, a külügyminiszteri poszt várományosa. A lengyel államfőt és kíséretét szállító repülőgép április 10-én zuhant le az oroszországi Szmolenszk mellett. A katasztrófában 97 ember vesztette életét, köztük számos politikai és katonai vezető, valamint több egyházi méltóság.

Több ezer ember, köztük politikusok és közéleti személyiségek vettek részt a fővárosban az Élet Menete felvonuláson, amellyel a holokauszt csaknem 600 ezer magyar áldozatára emlékeztek. Rogán Antal, Belváros-Lipótváros fideszes polgármestere beszédében úgy fogalmazott: el kell utasítani az erőszakot; az Élet menetének nem a halálról, hanem az életről kell szólnia, és arról, hogy mit kell tenni azért, hogy a vészkorszakhoz hasonló dolog soha ne történjen meg újból. Horváth Csaba volt főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta: közös felelősség, hogy szűnjön meg a kettős beszéd, amely megkülönbözteti az embereket, és nem lehet hagyni, hogy bárkinek is félnie kelljen nemzetisége vagy felekezeti hovatartozása miatt. Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke szerint a rendezvény mára társadalmi eseménnyé vált, amelynek az a célja, hogy soha ne lehessen letagadni, hogy valamikor ártatlan emberek millióit gyilkolták meg egy őrült eszme nevében. Az Élet Menete fáklyás felvonulást 18. alkalommal rendezték meg a fővárosban; a megemlékezés az Újpesti rakparton kezdődött, majd a menet átvonult a Duna-parton álló vizafogói emlékműhöz; ott azok előtt rótták le kegyeletüket, akiket 1944-45 telén a nyilasok meggyilkoltak.

A holokauszt áldozataira emlékeztek a Terror Háza múzeumnál. Schmidt Mária, az intézmény igazgatója úgy fogalmazott: a totális diktatúrák tapasztalatát a múltból nem lehet kitörölni, és közösen kell emlékezni a tragédiákra. A megemlékezésen felolvasták Bajnai Gordon miniszterelnök levelét. A kormányfő hangsúlyozta: a holokauszt soha többé nem ismétlődhet meg, a múlt mentegetésével nem éledhet újjá a gyűlölet. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszédében kiemelte: semmilyen politikai számítás nem igazolhatja az ember méltóságának meggyalázását vagy lebecsülését, az emberi élet gazdasági vagy politikai tényezőként kezelését, a szeretet kultúrája helyett a gyűlölet, a feszültség, a zűrzavar terjesztését. A holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját 2001 óta minden évben április 16-án rendezik, de mivel az idén ez péntekre esett, a zsidó vallásra tekintettel vasárnap tartották a rendezvényt.

Európai Uniós források szerint hétfőn megindulhat a megszokott európai légi forgalom fele. Diego López Garrido európai ügyi államtitkár Brüsszelben azt mondta: a légtér-korlátozások egy részét akkor oldhatják fel, ha az időjárás-jelentések megerősítik, hogy a légtér tisztulóban van a vulkáni hamutól. A légügyi hatóságok figyelmeztetése ellenére vasárnap több légitársaság is próbarepüléseket hajtott végre az európai légtérben. Közben több európai ország is meghosszabbította a csütörtökön, az izlandi gleccservulkán hamufelhőjének terjedése miatt elrendelt légtérzárlatot, és már több törökországi repülőtér sem fogad és indít járatokat. Az elmúlt 4 napban 63 ezer járatot töröltek Európában. Izlandi szakértők szerint a vulkán aktivitása nem csillapodik, így további közlekedési káoszra van kilátás. Magyarországon már csak korlátozott légtérzár van érvényben holnap délig a Nemzeti Közlekedési Hatóság döntése értelmében, miután az alsóbb légrétegekben a levegő szennyezettsége nem jelentős. Fehér Imre, a Hungarocontrol szóvivője az InfoRádióban elmondta: a 3 ezer méter alatti légtérben már repülhetnek a kisebb sportrepülőgépek és mezőgazdasági gépek, de az utasszállítók továbbra sem szállhatnak fel Ferihegyről.

Továbbra is jelentős gondokat okoz a Bódva áradása a part menti településeken Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol eddig 53 embernek kellett elhagynia otthonát. Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője az InfoRádióban azt mondta: a folyó felső szakasza nagyon lassan apad és az árhullám, a Szendrő alatti területen pedig még emelkedik a vízszint. Csont Csaba tájékoztatása szerint a Sajón másodfokúra mérsékelték a készültséget, a folyó Ónodnál tetőzik. Szólt arról is, hogy a Taktán elsőfokú készültséget rendeltek el, miközben árad a Hernád és a Bodrog is. A térségben több útszakaszt lezártak az áradások miatt, Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra pedig továbbra sem lehet behajtani személyautóval.

Már június közepén jelentést szeretne kapni a gazdasági tényfeltáró bizottságtól a Fidesz elnöke. Orbán Viktor a TV2 Napló című műsorában - egy pénteken rögzített interjúban - azt mondta: a magyar gazdaság teljes átvizsgálását várhatóan július-augusztusban fejezheti be a Varga Mihály alelnök vezette testületnek. Arra a kérdésre, hogy amennyiben meglesz a Fidesznek a kétharmados parlamenti többsége, kapnak-e választójogot a határon túli magyarok, a Fidesz elnöke úgy válaszolt: állampolgárságot biztosan, de a választójog az egy másik kérdés.

A fővárosi szocialisták azt szeretnék, ha a budapesti kerületek továbbra is önállóak maradnának. Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke Újbuda polgármesterével közösen tartott tájékoztatóján azokra a sajtóhírekre reagált, melyek szerint a Fidesz meg akarja szüntetni Budapesten a kerületeket. A Fidesz teljesen alaptalannak nevezte a szocialisták aggodalmait.

Elhunyt Dragon Pál, az MDF Pest megyei elnöke, a párt országgyűlési képviselője. A politikus, a Magyar Demokrata Fórum alapító tagja súlyos betegség után, szombat éjjel halt meg, 64 éves korában. Dragon Pált az MDF saját halottjának tekinti.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×