INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Választási citrom-díjasok: érdemes-e fenntartani az ajánlószelvények rendszerét?

Infostart / InfoRádió
Az országgyűlési választások első fordulója felvetette a kérdést, hogy érdemes-e fenntartani az ajánlószelvények rendszerét. Hiszen sok jelölt negyedannyi szavazatot sem kapott, mint ahány ajánlószelvényt gyűjtött, miközben a Fidesz a szükségesnél jóval több, kétmillió darab úgynevezett "kopogtatót" szedett össze.

Huszonkét jelölt egy százaléknál is kevesebb szavazatot kapott az országgyűlési választás első fordulójában. A legkevesebb voksot a Magyarok Egymásért Szövetsége nevű szervezet jelöltje, a mátészalkai Tőzsér József kapta: mindössze 38-an voksoltak rá. Utána következik a Magyar Szociáldemokrata Párt berettyóújfalui jelöltje, Nagy Norbert, aki 40 szavazatot kapott. Harmadik a sorban a MIÉP-es Pápai István. A szegedi politikust 83 ember látná szívesen az Országgyűlésben. A sor még hosszan folytatható.

De korántsem csak az országosan ismeretlen jelöltek kaptak kevesebb szavazatot, mint amennyi érvényes ajánlószelvényt összegyűjtöttek. 750-nél kevesebb választópolgár szavazott bizalmat például az MDF-es Herényi Károlynak, az MCF Roma Összefogás Párt színeiben induló Kolompár Orbánnak és a saját magáról elnevezett koalíciót vezető Torgyán Józsefnek.

Hogyan lehetséges, hogy aki össze tud gyűjteni 750 érvényes ajánlószelvényt, az feleannyi szavazatot sem kap? És fordítva: hogyan tud összekalapozni ennyi úgynevezett "kopogtatót" az, akit a családján és a szűkebb baráti körén kívül mások nem akarnak a törvényhozásba juttatni?

Ezt a 40 vokssal az egy százalék alatt teljesítő választási citrom-díjasok harmadik helyezettjétől, a MIÉP-es Pápai Istvántól tudakoltuk. A saját konkrét esetében ő ezt a Jobbik MSZP által megteremtett "média-hátszelének" tulajdonítja, de úgy általában az ajánlószelvény rendszerével sem ért egyet.

Az egy százalékos eredményt elérő, tehát a 750 összegyűjtött ajánlószelvénynél is jóval kevesebb szavazatot szerző jelöltek viszonylag magas száma az alkotmányjogász szerint is azt mutatja, hogy ideje lenne újraszabályozni a jelöltállítást. Mindazonáltal Szalay Péter fontosnak tartja, hogy az ajánlószelvények által most jelentett garancia ne sérüljön egy esetleges új - például egy kizárólag pártlistás - rendszer bevezetése esetén sem.

Említsük meg azért a legjobban szereplő jelölteket is: az első forduló rekordere a kiskőrösi Font Sándor, aki 19.224 voksot gyűjtve, 71,95 százalékos eredménnyel utasította maga mögé a többieket. Hasonlóan fölényes diadalt aratott Körmenden V. Németh Zsolt, aki 70.77 százalékkal, 19 888 szavazatot kapott, így sima "első körös" győzelmet aratott. Mindketten a Fidesz-KDNP színeiben lesznek honatyák.

(Cikkünkhöz felhasználtuk a promenad.hu munkatársa által készített statisztikát.)

Kapcsolódó hang

Pápai István
 


Szalay Péter alkotmányjogász
 


Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk