eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A választási szakértő szerint káosz nélküli lehet a második forduló

Az Országos Választási Iroda felelőssége lett volna, hogy kezelje a szavazáskor kialakult hosszú sorok miatti káoszt - mondta Tóth Zoltán választási szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke emlékeztetett arra, hogy több helyen a jegyzők próbáltak megoldást találni, az OVI viszont nem értékelte megfelelően a jelzéseket. A második forduló zökkenőmentesebb lebonyolítására több megoldás is lehet - tette hozzá.

Vasárnap este az Országos Választási Iroda vezetője és az Országos Választási Bizottság szakértői órákig azon vitatkoztak, kinek a hatásköre döntést hozni. Ezt Tóth Zoltán a felelősség egymásra hárításának tartja. A szakértő az InfoRádióban elmondta: valószínűleg a testületek tagjai nem fogták fel azoknak a jelzéseknek a súlyát, amelyeket már vasárnap délben kaptak a választókörök előtt kígyózó sorokról.

Néhány helyen a jegyzők igyekeztek orvosolni a gondokat. A központi szervek eközben azt keresték, hogy a másiknak mit kellene tenni - emlékeztetett Tóth Zoltán. Hozzátette: ilyen tumultus az elmúlt húsz év egyetlen választásakor sem fordult elő.

Az ilyen helyzetek kezelése egyértelműen az Országos Választási Iroda feladata - jelentette ki Tóth Zoltán, alapfeltétel, hogy rendszeres értékeljék a jegyzők által jelzett rendkívüli eseményeket. A választási szakértő úgy látja, hogy a jegyzők ellátták a feladatukat: megoldották a gondokat és a jogszabályokat is betartották.

25-én nem lesz ilyen gond

Az Európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke szerint több módszer is van arra, hogy április 25-én ne legyenek az első fordulóhoz hasonló jelenetek a szavazóköröknél. Hangsúlyozta: az Országos Választási Bizottságnak felhatalmazása van arra, hogy a választási törvényt állásfoglalás útján értelmezze.

Ez történt az első fordulóban is, amikor kihirdették, hogy meghosszabbítják a kampánycsendet. Erre az állásfoglalásra most lesz idő a második forduló előtt.

Tóth Zoltán szerint az Országos Választási Irodának is lehetnek olyan logisztikai intézkedései, amelyek segítetnek a probléma megoldásában, de objektív okok miatt is csökkenhet annak a lehetősége, a szavazóknak sorban kelljen állniuk.

A 176-ból 119 egyéni választókerületben már az első forduló érvényes és eredményes volt, vagyis ezekben már nem lesz második, így úgy véli, fele annyi igazolással szavazó lesz, mint amennyi az első fordulóban volt.

Hozzátette: az újabb káosz esélyét csökkenti az is, hogy egy-két kirívó példától eltekintve a második fordulóban mindig alacsonyabb a részvételi arány.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×