eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Egyelőre nem kért személyi védelmet Orbán Viktor az őrezredtől

Egyelőre nem kért személyi védelmet a Köztársasági Õrezredtől Orbán Viktor, a mandátumok többségét már az országgyűlési választás első fordulójában megszerző Fidesz-KDNP szövetség miniszterelnök-jelöltje, de az látható különböző nyilvános szereplésein, hogy a pártvezetőre vigyáznak "saját emberei"; Orbán Viktor védelméről a Fidesz elnöki stábjának biztonsági igazgatósága gondoskodik.

Az országos rendőrfőkapitány korábban és a jelenlegi választási időszakban is, az aktuális veszélyeztetettséget figyelembe véve, felajánlotta az ideiglenes védelem elrendelésének lehetőségét, amellyel sem korábban, sem most a miniszterelnök-jelöltek nem kívántak élni - tájékoztatta Gálik Viktória, a Köztársasági Õrezred szóvivője az MTI-t.

Elmondta: jogszabály nem rendelkezik a miniszterelnök-jelöltek védelméről, ám a kormány a rendészetért felelős miniszter javaslatára más személyek - így a jelöltek - ideiglenes védelmét is elrendelheti, ha "az alkotmánnyal vagy a törvényekkel összhangban álló közéleti tevékenységük miatt, személyük ellen irányuló, erőszakos bűncselekménnyel fenyegették meg őket, illetve más egyéb alapos okból védelme (védelmük) szükségessé és indokolttá vált".

Arra a kérdésre, hogy adnak-e tanácsokat a leendő miniszterelnöknek arra vonatkozóan, hogy hol és hogyan jelenhet meg, a szóvivő azt válaszolta: szükség szerint, ha a biztonságot érintő kéréssel fordulnak az őrezredhez, akkor szakembereik ajánlásokat fogalmaznak meg, illetve a szükséges segítséget, tájékoztatást megadják.

A leköszönő miniszterelnököket egyébként mandátumuk lejárta után, még egy évig "utóbiztosítás" illeti meg.

A védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről szóló 160/1996. (XI. 5.) kormányrendelet kimondja, hogy a védelem kiterjed többek között az érintett személy életének, testi épségének megóvására, a munkahelye, lakása vagy egyéb tartózkodási helye őrszemélyzettel, illetve technikai eszközzel való biztosítására, indokolt esetben a közlekedési útvonalára, a részvételével lebonyolított hivatalos programok helyszínére.

Ezeken felül a köztársasági elnök és a miniszterelnök védelme kiterjed a belföldi és a külföldi utazásokra is. A belföldi utazások alatt a közúton oszlopvezető és utánfutó gépjárművet, vasúton előfutó mozdonyt, vízi úton pedig kísérő rendőrségi vízi járművet alkalmaznak.

A védett személyek közé tartozik az államfő és a kormányfő mellett az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A rendelet kimondja, hogy a védett személy magánprogramjának időtartamára a személyvédelem egyes elemeiről előzetesen írásban lemondhat.

A rendelet szerint a köztársasági elnök, a miniszterelnök és az Országgyűlés elnöke tisztségének megszűnését követően még egy évig utóbiztosításra jogosult, ami azt jelenti, hogy lakhelyét továbbra is védik, valamint szolgálati gépjármű illeti meg hivatásos sofőrrel.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×