INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Oda a mentelmi jog, folytatódhatnak az eljárások

Infostart / InfoRádió
Több olyan országgyűlési képviselő is elveszítette a mandátumát, aki eddig a mentelmi jogának köszönhette, hogy nem kellett az igazságszolgáltatás elé állnia. Közülük a legismertebb Dávid Ibolya és Herényi Károly. A legfőbb ügyész már kérte az MDF-es politikusok mentelmi jogának felfüggesztését. Eközben olyan képviselő-jelöltek is indultak a szavazáson, akik a mentelmi jog segítségével lassították volna az ellenük folyó eljárásokat.

Dávid Ibolya leköszönő MDF-elnök és Herényi Károly elnökhelyettes mentelmi jogának felfüggesztését már tavaly nyáron kérte a legfőbb ügyész az UD Zrt. ügyében, amely 2008 őszén robbant ki. A két politikus gyanúsítottként hallgatták volna ki, azt vizsgálva, közreműködtek-e titkosszolgálati hanganyagok közzétételében és azokat politikai célból használták-e fel. Az Országgyűlés illetékes bizottsága akkor nem javasolta a két politikus mentelmi jogának felfüggesztését. Mivel a parlamentbe egyikük sem került be, májustól, az új Országgyűlés alakuló ülése után a mentelmi jog sem védi őket.

Jól jött volna mentelmi jog a terrorcselekménnyel is vádolt Budaházy Györgynek, de neki még az induláshoz szükséges ajánlószelvények sem gyűltek össze megfelelő számban.

A ScienNet-ügy kapcsán nagy összegű adócsalás miatt előzetesbe került Leinemann Zsoltnak sikerült a szelvényeket összegyűjtenie, viszont nem élvezheti tovább a mentelmi jog védelmét, miután debreceni körzetében a fideszes Halász János már vasárnap mandátumot szerzett.

A 2-es számú Tolna megyei választókörzetében, Pakson mérette meg magát a milliárdos értékű csempészettel vádolt Földesi-Szabó László. Az Egymásért Egy-másért Alapítvány egykori vezetője a Magyarok Egymásért Szövetség elnökeként indult, de nem járt sikerrel: a szavazatok 1,9 százalékát sikerült csak megszereznie, a körzet fideszes nyertese, Tóth Ferenc már az első körben biztosította mandátumát.

A hivatali visszaéléssel meggyanúsított szocialista Hatvani Csaba mentelmi jogát fenntartotta az Országos Választási bizottság, ő a második fordulóban folytathatja a mandátumért zajló küzdelmet.

Az OVB Mali Zoltán mentelmi jogát három ügyben függesztette fel: a Siklósi Városi Bíróság előtt eljárás folyik ellene becsületsértés, garázdaság és rágalmazás miatt. Mandátumhoz és így mentelmi joghoz ő sem jutott, mivel csak a voksok 1,58 százalékát megszerezve ötödik lett siklósi körzetében.

Szoboszlai Barna mentelmi jogát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság megkeresése nyomán függesztette fel a testület, a jelölt ellen ugyanis több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt folyik eljárás. A kertjét árammal védő kesznyéteni férfi sem jut mandátumhoz., mivel csupán a szavazatok 2,07 százalékát szerezte csak meg, és ötödik lett tiszaújvárosi körzetében.

Az OVB a jobbikos Egyed Zsolt mentelmi jogát a Miskolci Városi Bíróság megkeresése nyomán függesztette fel, a jelölt ellen ugyanis rágalmazás miatt indult eljárás. A magánvádlók azonban ejtették a vádat, a büntetőeljárás megszűnt, Egyed Zsolt pedig a második fordulóban a második helyről indulva szerezhet parlamenti mandátumot.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk