eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Évek óta tudta a választási iroda, hogy gondok lehetnek - hírösszefoglaló

A parlamenti és az önkormányzati képviselők számának csökkentésével kezdené a kormányzati munkát a Fidesz. Négy budapesti körzetben lépteti vissza képviselő-jelöltjeit az MSZP az LMP javára. Évek óta tudta a választási iroda, hogy gondok lehetnek az igazolással szavazásnál.

A kisebb parlamentről és az önkormányzati képviselők számának csökkentéséről szóló javaslatot terjesztheti az elsők között az új országgyűlés elé a Fidesz - jelentette be a párt frakcióvezetője. Navracsics Tibor a Fidesz elnökségi ülése után arra a kérdésre: elképzelhető-e, hogy a Fidesz nem tartaná meg a mentelmi jogot közvádas ügyek esetén, kijelentette: azt szeretnék megszüntetni, hogy a mentelmi joggal vissza lehessen élni. A Fidesz-KDNP az első fordulóban közel került a kétharmados többséghez az új, négypárti parlamentben.

Négy budapesti körzetben lépteti vissza képviselő-jelöltjeit az MSZP az országgyűlési választás második fordulójában az LMP javára. Lendvai Ildikó pártelnök az MSZP országos elnöksége és a párt országos választási bizottságának döntése után bejelentette: a szocialista párt Avarkeszi Dezsőt, Hatvani Csabát, Bárándy Gergelyt és Szabó Zoltánt nem indítja el április 25-én. --A Lehet Más a Politika kampányfőnöke szerint kéretlen segítséget nem kell megköszönni. Karácsony Gergely az InfoRádióban azt mondta: nincs szó semmilyen alkuról, tehát az LMP egyik párt javára sem lépteti vissza jelöltjeit az április 25-ei második fordulóban.

Sikerként értékelte az országgyűlési választás első fordulóját a Jobbik, de a második fordulóban minden párt, köztük a Fidesz szavazóira is számít - közölte a mozgalom alelnöke. Novák Előd a párt elnökségi ülése után azt mondta: ilyen jó választási eredményt radikális párt a rendszerváltozás óta még nem ért el, és az általuk egyébként is sikeresnek tartott európai parlamenti választáshoz képest megduplázták a szavazatok számát. Megerősítette, hogy egyik választókerületben sem lépnek vissza egyik párt javára sem.

A II. kerületi önkormányzat már két évvel ezelőtt jelezte a Fővárosi Választási Irodának, hogy gondok lehetnek az igazolással szavazásnál. Balaton Balázs, a helyhatóság sajtóreferense az InfoRádióban azt mondta: a helyi választási iroda felvetésére semmilyen választ nem kaptak. Az Országos Választási Iroda vezetője az InfoRádiónak elismerte, hogy kaptak jelzéseket a problémákról. Virág Rudolf hangsúlyozta: a feltételeken csak a törvényhozó változtathat. Az Országos Választási Bizottság elnöke, Szigeti Péter, később azt mondta: nem mond le posztjáról a vasárnapi történések miatt.

Márciusban 0,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,9 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A Napi Gazdaság által közölt várakozások 5,7 százalékos 12 havi inflációról szóltak. Mináry Borbála, a KSH munkatársa elmondta, hogy elsősorban az üzemanyag és az élelmiszer drágulása hajtotta az inflációt havi és éves szinten egyaránt. Londoni felzárkózó piaci elemzők átmenetinek tekintik a magyarországi infláció váratlan mértékű márciusi gyorsulását.

Egységes egészségügyi stratégiát sürget a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület. Csiba Gábor, a szervezet elnöke, Pikó Károly és Varga Gábor alelnökök úgy vélték: nélkülözhetetlen a mindenki által elfogadott és a politika által is támogatott rendszer, és ha ez megvan, utána lehet a részletekre összpontosítani. Ugyanakkor hangsúlyozták: szükség van azonnali intézkedésekre az egészségügy biztonságos működéséért; a pénzhiány orvoslására, zavart okozó rendeletek felfüggesztésére, a humánerőforrás-stratégia kidolgozására.

A magyar élelmiszerbiztonságért felelős hatóság is megvizsgáltatja a német laboratórium szerint antibiotikumot tartalmazó magyar mézmintákat. Az országos főállatorvos adminisztratív helyettese azután beszélt erről, hogy a Magyar Nemzet című lap azt írta: 12, általuk bevizsgáltatott méz közül 6-ban mutattak ki állatgyógyászatban használt nitrofuránt. Kocsner Tibor azt mondta: a lap információi alapján egyértelműen beazonosíthatók a vizsgált termékek gyártói.

Krakkóban, a Wawel-székesegyházban helyezik örök nyugalomra Lech Kaczynski lengyel elnököt és hitvesét, Maria Kaczynskát - jelentette be a krakkói bíboros érsek. Stanislaw Dziwisz hozzátette: a gyászmise vasárnap 14 órakor Mária-templomban lesz. Lengyelországban szombaton állami szertartással búcsúztatják a hét végén légikatasztrófában elhunyt elnököt; a megemlékezésen Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök is részt vesz. A magyar kormány döntése értelmében Magyarországon gyásznap lesz szombat.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×