eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Orbán: Nem folytatjuk a megszorítások politikáját - a nap legfontosabb hírei

Minél nagyobb lesz az egység, annál hamarabb történhet meg Magyarország kilábalása a válságból - mondta nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az országgyűlési választások második fordulójára utalva.

Orbán Viktor úgy vélte: míg az első forduló a változás irányát határozta meg, április 25-e az összefogásról szól majd. A volt miniszterelnök üdvözölte, hogy a választópolgárok a kormány leváltására, de a demokrácia megőrzésére szavaztak. A leendő kabinet előtti feladatokról szólva a Fidesz elnöke a zavaros ügyek és az előző korszak lezárásán túl utalt arra, hogy a parlament 1998-hoz hasonlóan már a megalakulás előtt előkészítheti bizonyos törvények elfogadását. Orbán Viktor a várhatóan megalakuló új kabinet első és legfontosabb feladatának az adócsökkentést és ezzel együtt a korrupció visszaszorítását nevezte. Hangsúlyozta: rövid időn belül a régió legversenyképesebb államává kell tenni Magyarországot. Hozzátette: nem folytatják a gazdasági megszorítások politikáját, mert az szerinte csak a gazdasági növekedés további csökkenését eredményezné.

Az LMP-re is számít az MSZP

Az MSZP a második fordulóban számít az LMP-sek, az MDF-esek és az első fordulóban otthon maradottak szavazataira is. A párt elnöke úgy fogalmazott: az LMP-vel kapcsolatban minden gesztusra és minden megoldásra nyitottak; ebben a visszalépés lehetősége is benne van. Lendvai Ildikó szerint az LMP vezetőinek és szavazóinak végig kellene gondolniuk, hogy nyolc körzeten múlik az egyik oldal túlhatalma, miközben a párt már bejutott a parlamentbe, jelöltjeik pedig többnyire a harmadik helyen állnak. Korábban a Lehet Más a Politika azt közölte, hogy sehol nem lépnek vissza jelöltjeik az országgyűlési választás második fordulójában. Hámori Hanna, a párt sajtófőnöke emlékeztetett arra: 13 egyéni képviselőjelöltjük jutott be a második fordulóba; ők mindannyian Budapesten indultak és a harmadik helyen várják az április 25-ikei folytatást.

Herényi Károly vezeti ideiglenesen az MDF-et


Herényi Károly vezeti az MDF-et elnökhelyettesként addig, amíg a lemondott Dávid Ibolya helyett nem választanak új elnököt a parlamentből az országgyűlési választáson kiszorult párt élére. Az elnökhelyettes közölte: nem tervezi, hogy lemond elnökségi tagságáról. Közben lemondott az SZDSZ-ben betöltött összes pozíciójáról Szentkuti Károly, a párt országos ügyvivője, Győr-Moson-Sopron megyei SZDSZ elnök. A politikus egyúttal párttagságát is megszüntette. Szentkuti Károly döntését a sikertelen parlamenti szerepléssel indokolta.

Szigeti: végrehajthatatlan a törvény

Az Országos Választási Bizottság elnöke szerint végrehajthatatlan törvényt alkotott az Országgyűlés az igazolással szavazásra. Szigeti Péter az országgyűlési képviselő-választás első fordulójának tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatón azt mondta: az igazolással jelentkező nyilvántartásba vétele és az igazolás ellenőrzése időigényes, ezt a jogalkotónak előre kellett volna látnia, de nem készített ilyen modellszámításokat. Emlékeztetett arra, hogy az egyes szavazókörökben 600-1.200 szavazó van, ezt az igazolással szavazók akár kétezerrel is növelhetik. Az OVB elnöke hangsúlyozta: a szavazásra 13 óra állt rendelkezésre, és amennyiben egy szavazóra csak egy percet fordítanak az adminisztráció során, akkor is csak legfeljebb ezer választó tudja leadni szavazatát a szavazókörben. Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője korábban azt mondta: az igazolással szavazásra vonatkozó törvény szigorú előírásai miatt csak kicsi a mozgásterük a szavazás gyorsítására.

Szlovákia készen áll a párbeszédre


Szlovákia készen áll, hogy tisztességes és őszinte párbeszédet folytasson a választások eredménye alapján felálló új magyar kormánnyal - közölte a szlovák államfő. Ivan Gasparovic emlékeztetett arra: Szlovákia és Magyarország viszonyában az utóbbi években fokozott idegesség tapasztalható. Hozzátette: Pozsony ezt intenzív kétoldalú párbeszéddel, és nem a problémák eltúlzott nemzetközi szintre emelésével szeretné megoldani. Hasonlóan nyilatkozott a szlovák kormányfő is. Robert Fico kijelentette, hogy kész bármikor találkozni az új magyar miniszterelnökkel, akár még a júniusi szlovákiai parlamenti választás előtt is. Szorosabb együttműködést és több konzultációt vár az új budapesti kormánytól a legnagyobb szlovákiai és romániai magyar párt is.

Szombaton temetik Lech Kaczynskit


Lengyel lapértesülés szerint szombaton temetik az oroszországi repülőszerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski államfőt. Lapjelentések szerint: a szertartáson Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök is részt vesz. A magyar kormány döntése értelmében Magyarországon gyásznap lesz a lengyel államfő temetésének napja. A nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett lezuhant Tu-154-es különgépen összesen 97-en voltak; Lech Kaczynskin kívül életét vesztette a lengyel politikai elit több tagja is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×