eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Süddeutsche Zeitung: Orbán Viktor diadalmas visszatérés előtt áll

Orbán Viktor visszatérése címmel közölt budapesti keltezésű kommentárt csütörtökön a Süddeutsche Zeitung.

A liberális német napilap az írás alcímében azt emelte ki, hogy Magyarország volt miniszterelnöke diadalmas visszatérés előtt áll, "nacionalista jelszavai miatt is".

Az újság felidézte Orbán Viktor nyolc évvel ezelőtt elhangzott, felháborodott szavait, "Az mégsem megy, hogy a haza ellenzékbe kényszerüljön", amely kijelentés a cikk szerint félreérthetetlenül felosztja Magyarországot. Az egyik oldalon ott van ő maga, a hazához való hűség, a nép szeretete, az igazság és a tisztaság, a másikon ott vannak azok a hazátlan fickók, akiknek a haza iránti szeretete felettébb kétséges. Orbán akkor vesztette el a parlamenti választásokat és miniszterelnöki tisztségét, most viszont, e patetikus hasonlatnál maradva, a "haza" nagy győzelem előtt áll - írja a szerző.

A lap emlékeztet, hogy valamennyi közvélemény-kutatás hatalmas győzelmet, biztos abszolút többséget jósol Orbán Viktor és pártja számára, vitatott egyedül az, hogy meglesz-e a kétharmados többség, amely lehetővé tenné, hogy a Fidesz - saját erőből - megváltoztathassa Magyarországot.

A cikk szerint a városi liberálisok és az értelmiség aggodalommal tekintenek a jövőbe, mert senki nem tudja, hogy Orbán valójában mit tervez. Ennek ellenére a legtöbb magyar - köztük azok is, akik tartanak az Orbán vezette Fidesztől - várja a választásokat, abból kiindulva, hogy véget kell vetni az agónia éveinek, a kölcsönös gyűlölet által marcangolt politikai táborok állandó kölcsönös bombázásainak. Valakinek végre vállalnia kell a teljes felelősséget azért, hogy mi történjék a jövőben a válságok által meggyötört, kettészakadt társadalommal - fogalmaz az írás.

Orbán ősz hajszálai ellenére még mindig egy tetterőt sugárzó fiatal politikus, aki "a gonosztevőket bilincsben akarja előállítani, még akkor is, ha egyes piszkos ügyek az ő első kormányzati ciklusáig nyúlnak vissza" - áll az újságban, amely így folytatja: ennek ellenére él a remény, hogy - ismét hivatalba kerülve - "a közép-európai kulcsállam szerepéből fakadó felelősség nyomása alatt felhagy belső konfrontációs, kifelé pedig zavaró igényeket hangoztató irányvonalával".

Az új jobboldali konkurencia a választási kampány utolsó szakaszában Orbánt arra késztette, hogy mérsékelje a baloldal és a liberálisok elleni "gyűlölettirádáit" és ezáltal a polgári tábort elfogadhatóbbá tegye véli az írás szerzője.

A cikk felidézi a Fidesz elnökének 1989 júniusi, a Nagy Imre-temetésen elhangzott beszédét, amely "mennydörgésként" hatott. Emlékeztet arra, hogy forró fejű diákként szenvedélyes hangú beszédben követelte a szovjet csapatok azonnali kivonását, ami számára sokak szemében egy csapásra a hős státusát biztosította és ismertséget eredményezett az egész világon. Annak idején a "fiatal zöldfülűt" még a Magyar Demokrata Fórumtól balra sorolták, azaz baloldali liberálisként tartották számon, akit az akkori vezető osztrák kereszténydemokrata politikus, Erhard Busek a kelet-európai fiatal demokraták egyik legnagyobb támogatójaként jellemzett.

Amikor azután Orbán 1998-ban miniszterelnök lett, már gyökeres fordulat állt mögötte - írja a szerző, hangoztatva, hogy már régóta "a trianoni magyar trauma foglyává vált". Orbán "kultiválta" azt a tézist is, amely egy kulturálisan elszigetelt nép fenyegetettségéről szólt. Ennek keretében "az a fölötti keserűséget, hogy Magyarország ismét eljátszotta a demokratizálódás és a piacgazdaság élenjáró országaként szerzett előnyt, az igaz és tiszta magyarságba vetett agresszív hit volt hivatott kompenzálni" - írta a Süddeutsche Zeitung.

A lap szerint Orbánnak sikerült a nacionalizmusnak fiatalos arculatot adnia. Egyre agresszívabb hangvétellel radikalizálta a nemzeti jobboldalt, felmorzsolta a kisgazda pártot, az MDF-et ellehetetlenítette, mígnem az új szélsőséges párt, a Jobbik még agresszívabb sovinizmussal be nem hozta és meg nem előzte őt.

Orbán - mint a lapban áll - a legsúlyosabb csapást a parlamentarizmusra mérte. Az elmúlt nyolc évben az ellenzék vezetője volt, de voltak évek, amikor gyakorlatilag soha nem volt a parlamentben. A szocialista-szabaddemokrata koalíció számára törvénytelen volt, az államot veszélyeztető kartell, amely a parlamentben "népellenes" dolgokat tesz, olyan koalíció, amely ellen az "igaz és tényleges magyaroknak" egy népi mozgalom keretében kell felvenniük a harcot - írta a Süddeutsche Zeitung tudósítója.

A német liberális újság a kommentár mellett külön cikkben foglalkozott a Jobbikkal, megállapítva, hogy a szélsőjobboldali párt - amelynek "programja a romaellenes uszítás" - eldöntheti a választásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×