eur:
393.17
usd:
367.88
bux:
65949.18
2024. április 24. szerda György

Orbán: Történelmi jelentőségű a vasárnapi választás - a nap legfontosabb hírei

A történelem nagy napjának nevezte a vasárnapi országgyűlési választást Orbán Viktor a Fidesz-KDNP budapesti kampányzáró rendezvényén.

A Fidesz elnöke a kampányzárón azt mondta: az 1956-os forradalom és a 20 évvel ezelőtti rendszerváltás hangorkánjához hasonló erővel kell kimondani április 11-én, hogy az elmúlt évek kormányzása rossz irányba vitte az országot. Hangsúlyozta: mindenki voksára szükség van és ismét óva intette választóit a szavazatmegosztástól.

Mesterházy: Még nincs lefutva a választás

Az MSZP országos listavezetője szerint nincs lefutva a választás. Mesterházy Attila a szocialisták országos kampányzáró rendezvényén, Miskolcon azt mondta: a rendszerváltás óta nem volt olyan fontos a voksolás, mint most. Hangsúlyozta: az a tét, hogy az MSZP eltűrje-e a Fidesz populizmusát és a Jobbik rasszista, kirekesztő, gyűlöletkeltő politikáját. Az MSZP országos listavezetője kijelentette: határozottan fellépnek azok ellen, akik megosztani készülnek Magyarországot.

Vona: A jobbik kemény marad

A parlamentbe kerülés után is kemény, határozott politizálást ígért a jobbik országos listavezetője. Vona Gábor pártja budapesti kampányzáró rendezvényén úgy fogalmazott: az országgyűlésben sem fogják hagyni, hogy az igazságot bárki a szőnyeg alá söpörje. Morvai Krisztina, a Jobbik államfőjelöltje Békéscsabán, a párt országos vidéki kampányzáró nagygyűlésén arról beszélt, hogy az igazságszolgáltatás előtt kell felelniük azoknak, akik az elmúlt években visszaéléseket követtek el.

Bokros szerint félnek az MDF-től


A Magyar Demokrata Fórum őszinte, kendőzetlen, szakszerű és korszerű programmal kampányol, ezért félnek tőle olyan sokan - jelentette ki Bokros Lajos a párt listavezetője a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéteren tartott kampányzáró rendezvényen. Dávid Ibolya pártelnök úgy fogalmazott: az MDF a többpártiság záloga, a politikai élet józanító ereje.

LMP: a demokrácia megújítása a tét

A Lehet Más a Politika listavezetője szerint a pártjára vasárnap voksolók visszanyerhetik a húsz éve elvesztegetett szavazataikat. Schiffer András az LMP budapesti kampányrendezvényén a Parlament előtti Kossuth téren úgy fogalmazott, hogy a mostani választás tétje, meg tudják-e újítani a demokráciát, meg tudják-e valósítani az átlátható állam, átláthatatlan polgár eszményét.

Az OVB feljelentést tesz


Az Országos Választási Bizottság szerint a Fidesz több jogszabályt is megsértett a választók adatainak gyűjtésével, ezért a testület hivatalból feljelentést tesz a rendőrségen. A testületet Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke kérte a jogsértések megállapítására a Kubatov Gábor fideszes pártigazgatónak tulajdonított hangfelvétel ügyében. Az MSZP jelezte: rendőrségi és ügyészségi feljelentést tesz. Jóri András adatvédelmi biztos vizsgálatot indított a pártok által vezetett nyilvántartások felmérésére. A Fidesz szóvivője közölte: az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezelik minden esetben az adatokat.

Szabálytalan szavazatok

Megkezdte a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák bontását az Országos Választási Bizottság. Az ülésen kiderült, hogy egy formai hiba miatt a Tokióból érkezett 48 szavazat közül 47 biztosan érvénytelen. Korábban egy, a japán fővárosban szavazó választópolgár fordult a testülethez, azt kifogásolva, hogy az ottani választási iroda vezetője szabálytalanul a szavazatát tartalmazó borítékot íratta alá vele, nem pedig a külső, a választó nyilatkozatát is tartalmazó, nagyobb borítékot.

Gallup: lehet négypárti az Országgyűlés


Négypárti parlament megalakulását is lehetségesnek tartja az országgyűlési választások után a Gallup. A közvélemény-kutató március 26-a és 30-a között 1016 választópolgár megkérdezésével készített felmérése szerint a Fidesz a listás szavazatok 59, a Jobbik 17, míg az MSZP 16 százalékára számíthat. Az MDF valószínűleg nem jut be az új Országgyűlésbe, az LMP ezzel szemben átlépheti az 5 százalékos küszöböt.

Oszkó: Tartható a költségvetési hiány

A pénzügyminiszter szerint legfeljebb a GDP néhány tized százalékát jelentő feszültségek vannak a költségvetésben, és ez feszes gazdálkodással kezelhető. Oszkó Péter az InfoRádióban hangsúlyozta: minden büdzsében vannak kockázatok, de egyelőre úgy tűnik, hogy az adóbevételi prognózisok helyesek voltak, így kockázatot az állami tulajdonú vállalatok - a BKV, a MÁV és a Malév - gazdálkodásában mutatkozó feszültségek jelenthetnek.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×