eur:
394.5
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Mesterházy Attila: A rendszerváltás óta nem volt ekkora tétje egy választásnak sem

Több szavazatot kaphat az MSZP, mint ahogy azt a közvélemény-kutatások jelzik, mert a szocialista szavazótáborban sok a rejtőzködő támogató - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mesterházy Attila. Az MSZP országos listavezetője hangsúlyozta: a párt programja nem ígéretlicit-gyűjtemény, hanem finanszírozható vállalások összessége.

Nehéz megjósolni, hány százalékot szerez az MSZP, mert sok bizonytalan szavazó van, és a rejtőzködők tábora sem mondja meg a kérdezőbiztosoknak, hogy kire voksol. Így komoly ingadozás lehet az adatokban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az MSZP országos listavezetője a legutóbbi közvélemény-kutatási adatokra reagálva, amelyek szerint, bár az MSZP befut a második helyen, harmad annyi szavazatra számíthat csak, mint a Fidesz.

Mesterházy Attila hozzátette: kampánykörútján azt érzékelte, hogy a szocialista szavazók félnek, és sokan nem merik nyíltan vállalni a véleményüket. A rejtőzködő szavazók körében nagyobb a potenciálja az MSZP-nek, mint ahogy azt feltételezik - mondta.

Stílusok, értékrendek, jövőképek

Több kutatóintézet szerint is már az első fordulóban sok helyen eldőlhet a választás, mert a Fidesz elviszi az egyéni választókerületek mandátumainak a többségét. Mesterházy Attila szerint azonban a rejtőzködő szavazók miatt az MSZP több helyen számíthat győzelemre, mint ahogy azt a kutatók várják, és 2002-ben, illetve 2006-ban, a Medgyessy- és Gyurcsány-kampány alatt is jellemező volt a baloldali szavazók körében a rejtőzködés.

Főleg a kisebb településeken nem mernek elmenni a szavazók a gyűlésekre, és elmondani, kire szavaznak, mert attól tartanak, hogy emiatt szóbeli inzultusok érhetik őket - mondta a szocialista politikus, aki a kampány hátralévő részét arra használja fel, hogy meggyőzze a választókat: el kell menni szavazni.

A demokrácia működését és hatékonyságát mutatja, mennyien mennek el voksolni - hangsúlyozta Mesterházy Attila, aki szerint a rendszerváltás óta nem volt ekkora tétje egy választásnak sem, és az sem volt eddig jellemző, hogy ennyire különböző stílusok, értékrendek és jövőképek között lehessen választani.

A Jobbik kívül van a partvonalon

Akinek a demokratikus értékek, a jogállamiság, az emberi méltóság, a békés egymás mellett élés fontos, az támogassa az MSZP jelöltjeit - mondta a listavezető, aki hozzáfűzte: a szocialista párt ezeket az értékeket fontosnak tartja, és ezek szerint cselekszik, a Jobbikról azonban nem hiszi, hogy ezen értékek közül bármelyiket is fontosnak tartaná.

Úgy véli, a Jobbik fokozni akarja a társadalmi feszültségeket, amivel romba döntheti az ország jövőjét, a Fidesz pedig hajlamos a felelőtlen populizmusra, és sok esetben a párt alapértékeit is felülírja a szavazatok hajszolása.

Azt kell ígérni, amit meg is tudunk valósítani, ezért az MSZP programja nem ígéretlicit-gyűjtemény, hanem finanszírozható vállalások összessége - mondta a politikus.

Fontosnak tartja, hogy a pártok elmélyítsék a demokráciát, de úgy látja, a Jobbik kívül van a partvonalon, hiszen megkérdőjelezi a rendszerváltás alapjait. A Jobbik szélsőségesen kirekesztő és gyűlöletkeltő politikát folytat, amivel nem lehet együttműködni - hangsúlyozta.

Orwelli világ

Mintha az orwelli világ jönne el Magyarországra, ahol mindent figyel a Nagy Testvér - így reagált a Fidesz pártigazgatójának nyilvánosságra került videójára Mesterházy Attila, aki szerint elképesztő, hogy demokráciában nyilvántartják az emberekről, kire szavaznak.

Ez példa nélküli eset, a magyar demokratikus értékek és törvények durva, brutális megsértése - mondta a politikus, aki hozzátette: a személyes kapcsolatteremtés a választókkal pozitív dolog, de teljesen nyilvános módon történik: az adott párt aktivistája bekopog a szavazóhoz, igazolja magát, és elmondja a párt programját vagy tudomásul veszi, ha becsukják az orra előtt az ajtót - ez így egy legális kampányeszköz.

Hanganyag: Exterde Tibor

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×