eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kevés az egyedi ötlet a pártok ifjúsági és sportpolitikai programjában

Az aktuális helyzetjelentésen, általánosságokon és egy-egy sokat hangoztatott, szinte már elkoptatott elképzelésen túl kevés egyedi ötlettel találkozhatnak a választók a parlamentbe jutásra esélyes pártok ifjúság- és sportpolitikai programjában.

A Fidesz programja hosszabban részletezi, hogy miért fontos ez a terület, ez alapján a sport biztosítja az egészséges testi és lelki fejlődést, a teljes emberré nevelésre kell törekedni, az egészséges életmód elterjesztésében pedig szükség van ösztönzésre, ráadásul a sport javítja a munkateljesítményt is.

A kormányzásra készülő párt azt ígéri, hogy kiemelt figyelmet fordít a tehetségek felkutatására és fejlesztésére. A program szerint az államnak jelentős szerepet kell vállalnia a testnevelési óráktól a szabadidős sportok, a tömegsport támogatásán át egészen a gazdasági ösztönzők kialakításáig.

A Fidesz felfutó rendszerben bevezetné a közoktatásban a mindennapos testnevelést és az évenkénti egységes fizikai felmérés rendszerét, ahogy kiemelten kezelné a diákolimpiák versenyrendszerét és az egyetemi sportot is.

Az MSZP az elmúlt nyolc év eredményeivel kezdi programja sport- és ifjúságpolitikai fejezetét, ebben a Nemzet Sportolója elismerés létrehozása és a különféle támogatási formák mellett az elmúlt évek létesítmény-fejlesztési projektjei is szerepelnek. A szocialisták célként fogalmazzák meg, hogy a meglévő intézményeket alkalmassá kell tenni nagy világversenyek, illetve olimpia és paralimpia megrendezésére.

A kormányzó párt is támogatást ígér a minőségi tömegsport-rendezvényeknek, és fontosnak ítéli az olimpikonok zavartalan felkészítésének biztosításán túl a sportszakemberek továbbképzését, míg az ifjúságpolitikában a szakmunkás-ösztöndíj rendszerének kiszélesítésére és a fiatalok lakáshoz jutásának megkönnyítésére helyezi a hangsúlyt.

Az MSZP a nagyobb városokban és megyékben Ifjúsági Bizottságokat, ehhez kapcsolódó intézményeket és táborokat létesítene a fiatalok szünidei szabadidejének hasznos eltöltéséhez.

A Jobbik - a Fideszhez hasonlóan - emelné a testnevelési órák számát az oktatási intézményekben, és tornatermek, sportpályák építését tűzte ki célul. A radikális párt fontosnak tartja az önkormányzatok koordináló munkáját, ezen túl azonban regionális utánpótlás- és életerőközpontokat hozna létre.

A Jobbik tiszta viszonyokat ígér az élsportban tevékenykedők bérezésében, újrafogalmazná a nagy fedőszervezetek szerepét, többletforrásokat biztosítana a közösségi sport támogatására, és a többi között online sportegészségügyi adatbázist létesítene.

A párt ifjúságpolitikai programja is több konkrét kitételt tartalmaz a riválisokéhoz képest, más elemek mellett programot ígér a drogozás és a doppingolás visszaszorítására, Nemzeti Ifjúsági Érdekegyeztető Tanács felállítását kezdeményezi, erősítené az önkéntes munka intézményét, gyakornoki programot dolgozna ki a pályakezdő fiataloknak, tenne az országot elhagyó fiatalok hazatéréséért és országos lakásépítési programot indítana.

A Lehet Más a Politika a tömegsportot állítaná előtérbe, támogatná a különféle amatőr szakosztályokat, és fenntarthatóvá tenné a sportcélú nonprofit intézményeket. Az LMP is növelné a testnevelési órák számát és biztosítaná a sportegyesületek működési feltételeit.

A párt folytatná elsődleges drogmegelőzést a fiatalok körében, ebbe pedig bevonná a civil szakmai szervezeteket, ezzel együtt a könnyűdrogok fogyasztását a szabálysértési kategóriába tenné át.

Az LMP nyitott közösségi tereket tart szükségesnek, ahol a fiatalok a szabadidejüket tölthetik, és nagyobb mértékben támogatná az alulról szerveződő programokat, emellett a pályakezdő fiatalok álláshoz jutását is elősegítené.

Az MDF programja nem tér ki külön a párt ifjúság- és sportpolitikai elképzeléseire azon túl, hogy a szociális, családügyi, ifjúsági és esélyegyenlőségi kérdéseket egy önálló Népjóléti Minisztérium alá rendelné.

Ahogy a többi párt programjában is többé-kevésbé elnagyoltan szerepel ez a két terület, egyetlenegy ígéretet sem támasztanak alá konkrét összegekkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×