eur:
392.3
usd:
366.18
bux:
66800.76
2024. április 26. péntek Ervin

A kapkodás elriasztja a befektetőket

Kiszámítható adórendszert, a jogszabályok egyszerűsítését és a bürokrácia csökkentését várja a következő kormánytól a Magyar Telekom és a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója. Christopher Mattheisen és Beck György az Inforádió Aréna című műsorában egyetértett abban, hogy a stabilitás és az átláthatóság az egyik legfontosabb szempont az adórendszernél és az intézkedések meghozatalánál is.

Ma egy picit pesszimista vagyok - közölte Beck György az InfoRádió Aréna című műsorában. A rekord magas munkanélküliség azt jelenti, hogy ugyanennyi telefont korlátozottabban használnak, hiszen az emberek inkább élelmiszerre költenek, mint telefonra.

Ehhez még kaptunk két "szeretetcsomagot" is: az Nemzeti Hírközlési Hatóságtól 25 százalékos díjcsökkentést, illetve az EU-tól a roamingdíjak mérséklését - sorolta Beck György.

A Vodafone elnök-vezérigazgatója szerint november-decemberig várni kell a pozitív elmozdulásra. Talán addigra a világban tapasztalható kedvező tendenciák begyűrűznek ide is - vélekedett. Hozzáfűzte: év végére megjelenhetnek olyan források, amelyek fellendítik a gazdaságot és erősítik a vásárlóerőt.

Beck György hangsúlyozta, hogy a pénzosztogatás helyett olyan vállalkozásokat, tevékenységeket kellene támogatni, amelyek hosszútávon értéket teremtenek. Emlékeztetett arra, hogy a vásárlóerő csökkenése, valamint a kis- és közepes vállalkozói szektor gyengülése jelentős hatással van a telekommunikációs vállalatok eredményére.

A válság az iparágunkat némi késéssel érte el, de megtudtuk, hol állunk a Ferrari és a napi kenyér között - mondta ehhez kapcsolódva Christopher Mattheisen. Szerinte közelebb vannak a kenyérhez, mert a távközlés napi szükséglet az emberek életében - tette hozzá.

A Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója szerint a kilábalás első jele a GDP-ben jelenik majd meg, onnan terjed át a gazdaság többi szektorába, és akkor érzik majd meg ezt a mobilpiacon.

A jó gazdaságpolitika ésszerű, és nem reagál pánikszerűen az eseményekre. A kapkodóan bevezetett adók, intézkedések nem bátorítják a befektetőket - fejtette ki Christopher Mattheisen, aki hangsúlyozta: az ICT-szektor jelentős segítséget tudna nyújtani az állam hatékonyságának növeléséhez is.

Beck György úgy vélte, nem feltétlenül az adócsökkentés, hanem a stabil, hosszú távú, átlátható adórendszer kialakítása lenne a megoldás. Ezen kívül bizonyos szabályzókat is rendbe kell tenni a tömegkommunikáció területén.

A jogszabályok egyszerűsítése, az egész államigazgatási szektor és a bürokrácia drasztikus csökkentése hozhat javulást a gazdaságban. Az új kormánynak ezekre nyitottnak kell lennie - mondta a Vodafone első embere.

Az adószint fontos, de az fontosabb, hogy az állam a befizetett összeget hatékonyan költse el, és értéket hozzon létre. Mi ebben tudunk segíteni - fűzte hozzá Christopher Mattheisen.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×