eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Orbán Viktor megnevezte leendő kormányának első miniszterét

Martonyi János irányítja majd a külügyi tárcát, ha a Fidesz-KDNP felhatalmazást kap a kormányalakításra - mond el az InfoRádiónak Orbán Viktor. A pártszövetség miniszterelnök-jelöltje a tények feltárása után azonnali intézkedéseket ígér egy sikeres választási szereplést követően. Orbán Viktor hangsúlyozta: őszintén kell beszélni az ország valós helyzetéről, és arról, kiknek a felelőssége, hogy idáig jutottunk.

Egyetlen elvesztegetni való napunk sincs - mondta a Fidesz-KDNP kormányfőjelöltje. Orbán Viktor az InfoRádiónak arról beszélt, hogy amennyiben kormányt alakíthatnak, rögtön meghozzák első intézkedéseiket. A legnagyobb ellenzéki párt elnöke hozzátette: a tények feltárása előfeltétele a későbbi sikeres kormányzásnak; az egészen addig lutri, amíg fel nem tárják az összes végkielégítési ügyet, áltanácsadói szerződést és korrupciós csatornát.

A legfontosabb, hogy az emberek végre megtudják, pontosan milyen helyzetben van Magyarország, és mik lehetnek a reális célkitűzései. Azt is látni fogják, kiknek a felelőssége, hogy idáig jutottunk - hangsúlyozta a politikus.

Azzal kapcsolatban, hogyan ütemezik az előttük álló feladatokat, Orbán Viktor azt mondta: erről csak a választások után beszél majd. Megjegyezte: pontos elképzelései vannak arról, hogy mi szükséges Magyarország felemelkedéséhez, és a nemzeti ügyek kormányzását kívánja megvalósítani.

Európai tervek

A Fidesz európai orientációjú, az európai együttműködést erősítő elnöki periódusra készül 2011 első félévében - mondta Orbán Viktor az Európai Néppárt brüsszeli tanácskozását követően. A politikus hangsúlyozta: óriási feladat áll előttük, de nem a nulláról kezdik majd a felkészülést a soros elnökségre, hiszen évek óta azon dolgoznak, hogy kormánypártként vagy ellenzékből, de közreműködjenek ebben a munkában.

A Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje közölte: ha ők kapnak felhatalmazást a kormányalakításra, a külügyi tárcát, és azon belül az uniós elnökséggel járó feladatokat Martonyi János irányítja majd.

Orbán Viktor elmondta: találkozóján a belga miniszterelnökkel egyeztették a soros elnökség átvétele után folytatandó feladatokat. Ezek mellett lesz két-három olyan téma is a januárban kezdődő féléves ciklusban, amelyet Magyarország indít majd meg, ám hogy ezek mik lesznek, arról csak a választások után beszél a politikus.

A miniszterelnök-jelölt azt is elmondta, hogy európai gazdaságpolitikát tekintve magyar pártnak még nem volt hasonlóan magas szinten kidolgozott programja. Mint mondta, egybevág saját elképzeléseikkel az Európai Uniónak az a kezdeményezése, amely egy tíz évre szóló, közös gazdaságpolitikai dokumentum elfogadtatására vonatkozik.

Hozzátette, hogy ennek a programnak az elindítása - amelynek középpontjában terveik szerint a gazdasági növekedés bármi áron történő beindítása szerepel majd - ugyancsak a magyar elnökség feladata lehet.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×