eur:
389.48
usd:
361.76
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Oszkó: Vannak kockázatok a költségvetésben

Tarthatónak nevezte az idei költségvetésben meghatározott hiánycélt a pénzügyminiszter. Oszkó Péter az InfoRádiónak azt mondta: vannak kockázatok az idei büdzsében, de ezt nem is titkolták. Hozzátette: akár a két választási forduló között is nyilvánosságra hozzák a pozitív vagy negatív fejleményeket.

A kormány nem gondolkodik azon, hogy az államháztartási hiányt módosítani kell, minden intézkedését annak szenteli, hogy az tartható legyen - mondta az InfoRádiónak a pénzügyminiszter. Oszkó Péter kiemelte: a kabinet úgy akarja átadni a stafétát, hogy a következő kormány maga dönthessen, és a költségvetési pályát ahhoz tervezhesse, hogy milyen intézményrendszerbeli reformokat tűz ki célként.

Nemzetközi intézetek szerint, ha újabb reformokat vállal az ország, ahhoz hozzá lehet igazítani az éves költségvetési egyenleget, ugyanakkor gazdaságilag hatástalan és értelmetlen választási ígéreteket teljesítéséhez nem - hangsúlyozta a tárcavezető. Példaként említette az önkormányzati rendszer átalakítását, amely az első évben költségekkel jár, utána viszont már tartalékok szabadulnak fel.

Oszkó Péter közölte, a kormány félreteszi a tartalékokat, és a lehető legkevesebbet használja fel annak érdekében, hogy a következő kabinet tudjon gazdálkodni ebből, ha úgy látja, kockázatok vannak. A kormány a tartalékok időarányos részét használta fel eddig, míg a stabilitási és kamatkockázati tartalékot is félretette - emelte ki.

A pénzügyminiszter elismerte, vannak kockázatok az idei költségvetésben, de ezt soha nem titkolták. Oszkó Péter azt mondta, a kockázatos gazdálkodás mellett szigorú költségvetési fegyelemmel tudta tartani az ország az eredeti költségvetési hiányt.

A tárcavezető kiemelte, akár a két választási forduló között is nyilvánosságra hozzák a pozitív vagy negatív fejleményeket.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×