eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Tárki: jelentősen nőtt a választási hajlandóság

A szavazásra jogosultak 60 százaléka venne részt biztosan egy most vasárnapi választáson, ami jelentős növekedés a decemberi és a januári 51 százalékos arányhoz képest - közölte a Tárki Társadalomkutatási Intézet.

A cég felmérése szerint a kampány hatására nőtt a pártpreferenciával rendelkezők aránya, s ezzel együtt valamelyest csökkent a preferenciájukban bizonytalanok és a válaszmegtagadók aránya.

Az ezer felnőtt megkérdezésével, február 10-24. között végzett kutatás alapján a a Tárki azt várja, hogy április 11-én a részvétel mértéke 63-65 százalék között lesz. Ez esetben a Fidesz-KDNP a listás szavazatok 53-55 százalékára, az MSZP 21-23, a Jobbik 10-12 százalékára számíthat. Rajtuk kívül az LMP, esetleg az MDF érheti el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékot.

A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében februárban 37 százalék (decemberben 37, januárban 35 százalék) volt. Az MSZP tábora ugyanakkor a decemberi 11 és a januári 12 százalék után februárban 15 százaléknyi lett. A biztos szavazó pártválasztók közül 61 százalék a Fidesz-KDNP-t támogatja, míg az MSZP szavazótábora 22 százalékon áll.

A felmérés szerint a teljes népességen belül 7 százalék a Jobbik támogatottsága (decemberben 7, januárban 6 százalék volt), a biztos szavazó pártválasztók között 11 százaléknyi. Az LMP támogatottsága a teljes lakosságon belül 4, a biztos szavazó pártválasztók körében pedig 3 százalékos, szemben az előző hónapban mért 1 százalékkal.

Az MDF szavazói a teljes lakosságon és a biztos szavazó pártválasztókon belül is 2 százalékot tesznek ki, míg az SZDSZ tábora a teljes felnőtt lakosság körében 1 százalékos. A biztos szavazó pártválasztók körében viszont az SZDSZ elveszítette a januárban mért 1 százalékos támogatottságát.

A Tárki elemzése szerint az egyik legnagyobb bizonytalansági tényező az, hogy a Jobbik "mennyi szavazót lesz képes elcsábítani a Fidesz-től". A két párt szavazótábora közötti határvonalat erősen befolyásolja - hangsúlyozták -, hogy a bizonytalankodók között mennyire sikerül Orbán Viktornak, illetve Vona Gábornak meggyőzőnek mutatkoznia.

Mint írták, a biztos részvételű, de bizonytalan preferenciájú választók között még mindig maradt 7-10 százaléknyi szavazó, akiknek a szimpátiáját ma még nem lehet tudni. Ebben a körben a legnagyobb esélye az LMP-nek és az MDF-nek van szavazatokat szerezni.

A Tárki a választások előtti utolsó előrejelzését április 7-én teszi közzé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×