INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Orbán: A választás után nem a bosszú kormányzásának kell következnie

InfoRádió / MTI
Orbán Viktor szerint a magyaroknak elegük lett a gyenge kormányzásból, itt az ideje, hogy Magyarországnak erős vezetése legyen. A Fidesz elnöke pénteki országértekelő beszédében közölte: "készen állok, hogy Magyarország nagy vállalkozásában a magam feladatát ellássam, én és pártom készen állunk az erős, felelős és cselekvő kormányzásra". A választások után azonban a jövő és nem a bosszú kormányzásának kell következnie - tette hozzá.

Orbán Viktor értékelése szerint ilyen mélyről jövő igény a változtatásra talán 20 éve volt, de akkor büszkék voltunk, ma gyengének látnak minket, aminek egyértelműen a gyenge kormányzás az oka.

Itt az ideje, hogy Magyarországnak erős vezetése legyen, olyan, amelyben megbízhatnak az emberek, amely képes megoldani a gondjainkat idehaza, és kellő határozottsággal lép fel a nemzetközi színtéren, felelősen kezeli a pénzügyeket, nem nyomja rá bélyegét a munkájára a bűnözés, hatalommal való visszaélés, képes dönteni - fogalmazott a Fidesz első embere.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a jövő és nem a bosszú kormányzásának kell következnie a választások után, de nem lehet szemet hunyni afelett, ami történt az elmúlt években.

Orbán Viktor leszögezte: a változáshoz szükség van biztos iránytűre, ez pedig a józan ész lehet. A józan ész azt diktáltja, hogy a szélsőségeket el kell utasítani. A szélsőségek közé sorolta a jelenlegi hatalmon lévőket, illetve azokat, akik törvényen kívül helyezik magunkat, és céljaik elérésében akár az erőszakot is megengedik.

Változtatni kell, mert az ország letért, lesodródott a józan ész útjáról - fogalmazott.

Orbán Viktor szerint a munka, az otthon, a család, az egészség és a rend értékét kell megtenni a kormányzati munka alapjául. Úgy fogalmazott: a politikának vissza kell térnie azokhoz az értékekhez, amelyek mindenki számára vitán felül álló közös értékek, ezek vezetnek vissza ugyanis az emberekhez és a valósághoz.

Nemzeti ügyek

Orbán Viktor szerint Magyarország akkor tud kilábalni a válságból, ha lesznek nemzeti ügyei, az első ilyen az lesz, hogy "saját lábára állítsák" a magyar gazdaságot.

Magyarországot újjá kell építeni, szögezte le, és ezt a gazdaság talpra állításával kell kezdeni. A magyar gazdaságot a magyar emberek szolgálatába kell állítani, ehhez pedig - mint mondta - vissza kell helyezi jogaiba a termelést.

Orbán Viktor szerint a kormányzati politika célja az elmúlt években a magáncélok érvényesítése volt, és ebből a következő kormány számára az következik, hogy magáncélok helyett olyan közös célokra van szükség, amelyekért a nagy többség együtt küzd.

Azt kérte a választóktól, hogy a csak a józan ész politikáját támogassák; a szélsőségeket támogatni eltékozolt erőfeszítés.

A változás azért fontos, mondta, hogy legyen közös jövőnk, közös célunk, a változásnak pedig az élet miden területére ki kell terjednie, a nemzeti ügyek kormányának mindig a jövő felé kell fordulnia.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy csak a józan ész politikáját kell támogatni, a szélsőséges erőknek nem lesz ereje ahhoz, hogy komoly változást vigyenek végre, ezért őket támogatni eltékozolt erőfeszítés.

Egymillió munkahely

Tíz éven belül egymillió új munkahelyet akar teremteni a Fidesz, ha kormányra kerül - ígérte Orbán Viktor. A politikus elmondta: a kormány válságkezelő intézkedései azért vallottak kudarcot, mert nem védték meg a munkahelyeket.

Hangsúlyozta: nemzeti üggyé kell tenni a munkahelyteremtést, és a nemzeti érdekek szem előtt tartásával saját lábára kell állítani a magyar gazdaságot. Orbán Viktor szerint ennek érdekében elsősorban a kis és közepes vállalkozásokat kell támogatni, valamint meg kell védeni a magyar árukat, a földet és a vízkészletet. Úgy vélte: változásra van szükség a pénzügyi rendszerben is, mert a nemzeti bank és a pénzügyi felügyelet is felelős a gazdaság rossz helyzetéért.

A Fidesz elnöke fontosnak nevezte az egészségügy helyreállítását, a közbiztonság megteremtését. Orbán Viktor óva intett a szélsőségek támogatásától, és a nemzeti ügyek támogatására kérte a baloldalból kiábrándult szavazókat.

"Készen állok"

"Készen állok, hogy Magyarország nagy vállalkozásában a magam feladatát ellássam, én és pártom készen állunk az erős, felelős és cselekvő kormányzásra" - mondta beszédében Orbán Viktor.

A pártelnök azonban hangsúlyozta: a jövőbe induló vonatra csak április 11-én váltható meg a jegy, az még nincs a zsebben.

Orbán Viktor a szokásos "Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok" szlogennel zárta mintegy 50 perces beszédét.

Kapcsolódó hang

Orbán Viktor évértékelõ beszéde
 


Németh Zoltán összeállítása
 


A címlapról ajánljuk