eur:
393.25
usd:
367.85
bux:
65965.33
2024. április 24. szerda György

Adóamnesztia: Hiába a büntetlenség ígérete - hetilapszemle

A pártok holdudvarába tartozó, szűk lobbi érdekeit szolgálja az adóamnesztia-törvény - írja a Figyelő. A Heti Válasz felteszi a kérdést: kell-e a brit gázválsághoz hasonló helyzet kialakulásától tartanunk?

Körülhatárolható, szűk, a pártok holdudvarához tartozó lobbi érdekeit szolgálja, ráadásul kezdetben még az uniós versenyjoggal is szembement az adóamnesztia-törvény, amelyből eddig alig folyt be pénz az államkasszába - olvasható a Figyelőben. Hiába ugyanis a büntetlenség ígérete, az off-shore konstrukciókkal vagy más nemzetközi struktúrákkal élők nem szeretnének a hazai hatóságok látókörébe kerülni. A hetilap által megkeresett egyik vállalkozó úgy vélte: semmilyen garancia nincs arra, hogy az adóhivatal a hazahozatal során bevallott vagyon miatt a későbbiekben nem válogatja be őt valamilyen vizsgálatba. De az sem egyértelmű, hogy ha az adóamnesztia-program keretében a vállalkozó mentesül is az adójogi következményektől, vajon a nyomozó hatóságok nem kezdenek-e kutakodni a korábbi adóelkerülése miatt.

A Heti Válasz arról ír: noha hazánk viszonylag szerencsésen átvészelte a tél első, nehezebbik felét, és megúszta az év elején szokásos ukrán-orosz gázmizéria miatti fennakadásokat, sokakban vetődik fel a kérdés: kell-e a brit gázválsághoz hasonló helyzet kialakulásától tartanunk? A hetilapnak nyilatkozó Kaderják Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának vezetője szerint az elmúlt évben az EMFESZ körüli történések miatt kérdéses, hogy a bizonytalan tulajdonosi hátterű cég jelenlegi állapotában tudja-e teljesíteni azokat a követelményeket, amelyek működési engedélyének megtartásához szükségesek. Kutas István, az E.ON Hungária Zrt. médiakapcsolati vezetője ennek kapcsán úgy vélte: cégének rövidtávon nem okozna fennakadást az EMFESZ kidőlése, mert elegendő gáz van az országban. Ellátási problémával tehát nem kellene szembesülniük az EMFESZ ügyfeleinek, csak rengeteg adminisztrációval és kiszámíthatatlan gázárral.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×