INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Adóamnesztia: Hiába a büntetlenség ígérete - hetilapszemle

Infostart / InfoRádió
A pártok holdudvarába tartozó, szűk lobbi érdekeit szolgálja az adóamnesztia-törvény - írja a Figyelő. A Heti Válasz felteszi a kérdést: kell-e a brit gázválsághoz hasonló helyzet kialakulásától tartanunk?

Körülhatárolható, szűk, a pártok holdudvarához tartozó lobbi érdekeit szolgálja, ráadásul kezdetben még az uniós versenyjoggal is szembement az adóamnesztia-törvény, amelyből eddig alig folyt be pénz az államkasszába - olvasható a Figyelőben. Hiába ugyanis a büntetlenség ígérete, az off-shore konstrukciókkal vagy más nemzetközi struktúrákkal élők nem szeretnének a hazai hatóságok látókörébe kerülni. A hetilap által megkeresett egyik vállalkozó úgy vélte: semmilyen garancia nincs arra, hogy az adóhivatal a hazahozatal során bevallott vagyon miatt a későbbiekben nem válogatja be őt valamilyen vizsgálatba. De az sem egyértelmű, hogy ha az adóamnesztia-program keretében a vállalkozó mentesül is az adójogi következményektől, vajon a nyomozó hatóságok nem kezdenek-e kutakodni a korábbi adóelkerülése miatt.

A Heti Válasz arról ír: noha hazánk viszonylag szerencsésen átvészelte a tél első, nehezebbik felét, és megúszta az év elején szokásos ukrán-orosz gázmizéria miatti fennakadásokat, sokakban vetődik fel a kérdés: kell-e a brit gázválsághoz hasonló helyzet kialakulásától tartanunk? A hetilapnak nyilatkozó Kaderják Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának vezetője szerint az elmúlt évben az EMFESZ körüli történések miatt kérdéses, hogy a bizonytalan tulajdonosi hátterű cég jelenlegi állapotában tudja-e teljesíteni azokat a követelményeket, amelyek működési engedélyének megtartásához szükségesek. Kutas István, az E.ON Hungária Zrt. médiakapcsolati vezetője ennek kapcsán úgy vélte: cégének rövidtávon nem okozna fennakadást az EMFESZ kidőlése, mert elegendő gáz van az országban. Ellátási problémával tehát nem kellene szembesülniük az EMFESZ ügyfeleinek, csak rengeteg adminisztrációval és kiszámíthatatlan gázárral.


A címlapról ajánljuk