eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A kampány helyett a BKV ügyei foglalkoztatják az embereket

Január első felében a BKV-val kapcsolatos ügyek bizonyultak a legfőbb témának a közbeszédben - derült ki a Forsense közvélemény-kutatásából.

A Forsense kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2010. január 6 és 16. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg arról, mik voltak az elmúlt időszak legfontosabb eseményei.

Január első felében a BKV-val kapcsolatos ügyek bizonyultak a legfontosabb témának, a sztrájkot a válaszolók egyharmada első helyen említette. Az összes megkérdezett körében a január 11-e előtti 20 százalékról a sztrájk hetében 45 százalékra emelkedett az ezt az eseményt megnevezők aránya.

A második helyre szintén a BKV-val kapcsolatos ügyek (vagy ahogy ezt a válaszolók nevezték, a végkielégítésekkel kapcsolatos botrányok) kerültek, összesen 11 százalékos említési aránnyal. A kormányzati benzintendert, illetve a MÁV-val kapcsolatos ügyeket mint korrupciós témát említette a válaszolók 3 százaléka.

Már nem a H1N1 van az élen

A harmadik leggyakrabban érintett témakör az áremelés, azon belül elsősorban az üzemanyag árának drágulása, amelyet összesen a kérdésre válaszolók 9 százaléka említett.

A korábbi vezető hír, a H1N1 influenzajárvány a negyedik helyre szorult, ettől nem sokkal maradt el az ötödik helyen az adóváltozások és a cafeteria rendszer átalakításának ügye sem, a válaszoknak összesen a 4-4 százaléka említette.

Az említett témák között megjelent még a nyugdíjak kérdése (3 százalék), illetve Pécs kulturális fővárosi megnyitója (3 százalék), valamint Sólyom László újévi beszéde (1 százalék).

Nem érdekli az embereket a pártok vitája

Különbség van a különböző pártok szavazóinak eseményválasztásában, így az Európa Kulturális Fővárosát elsősorban az MSZP szavazói említették, a Jobbik támogatói pedig főként a sztrájkot és a BKV botrányokat mondták.

Januárban a pártokhoz közvetlenül kapcsolódó ügyek aránya ismét minimálisra csökkent, mindössze a válaszok 1 százaléka sorolható a választási kampány megkezdése, illetve a pártok közötti viták, csatározások kategóriájába.

Emellett nem csak a már tavaly a közbeszédből kikerült gazdasági válság (1 százalék), hanem az elmúlt hónapokban nagyon jelentős közbiztonsággal kapcsolatos ügyek említése is minimálisra csökkent. Az egészségügy problémáit vagy a munkanélküliséget fontosságuk ellenére továbbra is csak nagyon kevesen említették.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×