eur:
393.87
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kocsis: A BKV nem nyer a sztrájkon

A BKV nem nyer a sztrájkon, mert az utasok kompenzálására használja fel a múlt heti, hatnapos sztrájk során keletkezett nyereséget is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a cég vezérigazgatója. Kocsis István szerint mindkét fél érdekeit figyelembe vevő kompromisszum született, de ehhez kemény munkára volt szükség. Hozzátette: elkezdődtek a bértárgyalások is, és biztos benne, hogy megszületik a megállapodás.

A BKV tisztességen jár el a lehetőségeinek határait figyelembe véve, ezért kompenzálja az utasokat a múlt heti sztrájk miatt - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában a cég vezérigazgatója. A közlekedési vállalat három nappal hosszabbítja meg a bérletek érvényességét, noha a munkabeszüntetést vis maiornak tekintik.

Kocsis István a kollektív szerződés aláírása kapcsán azt mondta: a béke eddig is fennállt, de a véleménykülönbségnek helye van. Kalandorság olyan kötelezettséget vállalni, amire nincs fedezet, és tudni kell nemet mondani, ha ez a cég jövőjét segíti - emelte ki.

A BKV vezérigazgatója szerint kiegyensúlyozott, mindkét fél érdekeit figyelembe vevő kompromisszum született, de ehhez kemény munkára volt szükség. Sikerült olyan konstrukciót találni, ami biztosítja a mintegy 60 milliárd forintos bérköltségkorlátot, amit nem lehet túllépni - tette hozzá.

A megállapodás kiegyensúlyozott, a BKV adott és kapott is. Fontos egyensúly, hogy a kollektív szerződés megőrizhette a szociális juttatásokat, de bevezették, hogy az éves bértárgyaláson alakulnak ki a végleges számok - emelte ki Kocsis István. Hozzátette: az érdekképviseletek egy része vállalta a nulla százalékos bérfejlesztést, másik részük az OÉT-ajánlást támogatja majd. A legfontosabb az üzleti terv tartása, mert ha átlépik a keretszámokat, ismét csőd felé megy a cég - mondta a vezérigazgató.

Lehet választani, hogy mi a fontosabb: a munkahelyek védelme és a cég stabilitása, vagy az időlegesen adott több bér, ami a hiteleken keresztül lehetséges - emelte ki Kocsis István. Mint mondta, a tárgyalásokon is azzal érvelt, hogy fegyelmezett gazdálkodást kell folytatni, és ha belül maradnak a keretszámokon, akkor eldönthetik, hogy a 60 milliárdot hogyan osztják el.

A jegyárbevétel nem elég

A vezérigazgató közölte, hogy elkezdődtek a bértárgyalások, és már tisztázódott, hogy a nulla százalékos vagy az OÉT szerinti béremelés fontos premissza, és a szakszervezetek jelentősnek ítélték, hogy a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulás, valamint az étkezési utalványok őrizzék meg a tavalyi színvonalat. A többi tételben egyetértést kell kialakítani, hogy mi fér bele a 60 milliárd forintba - tette hozzá Kocsis István, aki biztos abban, hogy megszületik a megállapodás.

Nem nyer a BKV a sztrájkon, mert a lehetséges forrásokat a kompenzációra használja fel - emelte ki a vezérigazgató, aki hozzátette: mintegy 80 millió forintot tesz ki a napi kompenzáció.

Kocsis István szólt arról is, a BKV jegyárbevétele évente 51 milliárd forint, vagyis ez önmagában nem elegendő a bérek kifizetésére. A vezérigazgató azt sürgeti, hogy legyen egy megrendelő szervezet kellő tudással és szakemberekkel, és ez megkapná azt az összeget, amelyből a szolgáltatást megrendeli.

Legyen jogszabályban rögzített rendje annak, hogy a bevételekkel nem fedezett, indokolt költség milyen módon jut el a megrendelő szervezethez, hogy a szolgáltatást ki tudja fizetni, mert arra nem törekedhet, hogy a jegyárból finanszírozzon mindent - emelte ki Kocsis István, aki szerint egy-két év alatt megvalósítható ez az elképzelés. Tarlós István ellenzéki főpolgármester-jelölt tervei között szerepel egy ilyen megrendelő szervezet felállítása, és ez passzol a BKV-vezérigazgató elképzeléseihez is - tette hozzá.

Normális, hogy a szakszervezeteknek vannak a politikai és civil kapcsolataik, ám az baj, ha egy ilyen helyzetben az együttműködésre kötelezett érdekképviseletek között indokolatlan konfliktusok vannak - hangsúlyozta. Kocsis István szerint nehéz 26 szakszervezettel tárgyalni, és a jelenlegi helyzet kezelhetetlen. Ideje lenne a jogszabályalkotónak áttekinteni ezt a kérdést, és korlátozni, hogy mennyi szakszervezet működtethető egy cégnél, vagy pedig arra kötelezni az érdekképviseleteket, hogy 4-5 fős tárgyalódelegációt válasszanak egymás közül - fejtette ki.

Több bölcs belátásra volna szükség az érdekképviseletek részéről is, a gyermeteg civakodások méltatlanok egy ilyen komoly témához - tette hozzá Kocsis István.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×