INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Mi lesz a vidéki stúdiókkal? - újabb vita az MTV-ben

InfoRádió / MTI
Vonja vissza a regionális stúdiók bezárására vonatkozó döntést a Magyar Televízió ügyvezetője - szólította fel Medveczky Balázst pénteken határozatban a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriuma.

Résztvevők tájékoztatása szerint egyhangúlag, 24 igennel döntött így a testület, amely arra is felszólította a tavaly március óta elnök nélkül működő intézmény irányítóját: biztosítsa, hogy folyamatosan adásba kerüljenek a kisebbségi, a regionális és a vallási műsorok..

A közmédium szerdai közleménye szerint csoportos létszámcsökkentés lesz az MTV-ben, felszámolják a regionális stúdiókat, megszűnik a magasabb jövedelműek béren kívüli juttatása is; ezt azzal indokolták, hogy "a parlament többsége minden fillér költségvetési céltámogatást elvont az egyébként is alulfinanszírozott közmédiumtól".

A tizenkilenc magyarországi megyei önkormányzatot tömörítő Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének még aznap határozottan tiltakozott a lépés ellen, másnap így tett nyolc egyház is.

Az MTV üzemi tanácsa (üt) a lépés jogszerűségét vitatta; a Kapuvári Gábor üt-elnök által az ügyvezetőhöz intézett levél szerint a létszámcsökkentést a testület "a Magyar Televízió számára előnytelen csonkításnak, egy 30 éves hagyomány feladásának, illetve törvényben szabályozott közszolgálati feladataink ellátása veszélyeztetésének tartja". Az üt szerint a leépítésről szóló bejelentés formailag hibás.

"A vidéki stúdiók teljes felszámolása" ugyanis egyenértékű a cég szervezeti és működési szabályzatának módosításával, márpedig ehhez - egy tavaly nyári kuratóriumi elnökségi döntés alapján - a tulajdonosi testület jóváhagyására van szükség, ezt pedig nem kapta kézhez az üt.

Az MTV közlése szerint legkorábban januárban kaphatják meg az előzetes értesítést a Magyar Televízió csoportos leépítésben érintett munkatársai; az intézmény 165 alkalmazottja dolgozik vidéken, közülük várhatóan 160 embert érint a csoportos létszámcsökkentés.

A címlapról ajánljuk