eur:
395.43
usd:
372.54
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Hatalmas kérdőjel Budapest szívében - Mi lesz a kormányzati negyed helyett?

A kormányzati negyed bukásával hatalmas terület maradt az állam tulajdonában, amelynek sorsa egyelőre rendezetlen. A kormány ugyan tavaly határozatban kötelezte magát rendezési koncepció kidolgozására, ám ez idáig semmiféle lépés nem történt az ügyben. A VI. kerület elsősorban rekreációs, szabadidős funkciókat látna szívesen a területen, ám a kormány őket sem kereste még meg. Nem mellékesen az állam tulajdonában lévő terület mellé tervezi a TriGranit a Westend bővítését is. Mi épülhet Budapest szívében, a Nyugati pályaudvar mellett?

Az új kormányzati negyed tervének kudarcával a Gyurcsány-kormány az 1010/2008. (II. 29.) határozattal hatályon kívül helyezte a "Kormányzati Negyed létrehozására vonatkozó" korábbi határozatát, azaz hivatalosan is lefújta a grandiózus projektet. A kormányhatározat azonban tartalmaz még egy fontos pontot ezen kívül.

A határozatban a kormány kötelezte magát arra, hogy az MNV Zrt.-n keresztül "vizsgálja meg a Nyugati tér - Teréz körút - Podmaniczky utca - Dózsa György út - Vágány utca vonala - Ferdinánd híd - Westend City Center - Váci út -Nyugati tér által határolt terület hasznosításának lehetőségeit, és azokról (az MNV) tegyen javaslatot a Kormánynak. A javaslat elkészítése során vonják be az illetékes önkormányzatokat és vegyék figyelembe a terület eddigi fejlesztésével kapcsolatos koncepciókat és beruházásokat is. A javaslat, a gazdasági és közlekedési miniszter közreműködésével, terjedjen ki a Nyugati pályaudvar rekonstrukciójának koncepciójára és annak várható kiadásaira és finanszírozására is." A kormány határidőnek 2008. december 31-et jelölte meg.

Az ügyben azonban azóta sem történt semmiféle előrelépés. A 2007 márciusában megkezdett, majd 2008 januárjában lefújt projekt egyébként 9,5 milliárd forintba került, ráadásul a projekt leállítása után még 3,8 milliárdot különítettek el a beruházás lezárásával kapcsolatos munkákra.

Az ÁSZ is vizsgálódott


Az Állami Számvevőszék is vizsgálódott a projekt kapcsán, azonban a szervezet nem talált bűncselekményre utaló nyomot és nem tett feljelentést. Horváth Sándor, a számvevőszék InfoRádiónak korábban nyilatkozó főigazgató-helyettese azonban elmondta, hogy olyan szabálytalanságok lehetnek az ügyben, amelyet a nyomozati hatáskörrel nem rendelkező számvevőszék nem tudott megállapítani.

A Nemzeti Nyomozó Iroda által hűtlen kezelés gyanúja miatt tavaly decemberben indított nyomozás még mindig folyik. A vizsgálat egyrészt azért indult, mert a Kincstári Vagyoni Igazgatóság hárommilliárd forintot fizetett ki egy később használhatatlannak minősített tervdokumentációért a kormányzati negyed projektirodának, illetve azért, mert kétszer fizettek ki több 10 millió forintot a kormányzati negyed létszámigényének felmérésére.

A kormányhatározatban említett terület összesen közel 300 ezer négyzetmétert fed le, melyből 166 ezret az állam a MÁV-tól vásárolt meg a kormányzati negyed építési területének. A Budapest közepén elhelyezkedő terület tehát állami tulajdonban van, azonban az államnak továbbra sincs koncepciója arra, hogyan hasznosítsák az értékes és az egész város fejlesztése szempontjából meghatározó területet. A portfolio.hu információi szerint több ingatlanfejlesztőnek is van kidolgozott megvalósítási javaslata, a kormányzat (praktikusan az MNV) azonban érdemben még nem foglalkozott egyikkel sem.

A Világgazdaság hírt adott egy "birtokába" jutott megvalósítási javaslatról, mely összesen 660 millió eurós projektköltségről és 20-25 éves koncesszióról szól. A megvalósítási javaslat eljutott a Portfólióhoz is, az azonban egyértelműen egy magánbefektető - igen vázlatos - elképzelésének tűnik, mintsem kormányzati dokumentumnak. A megvalósítási javaslat ráadásul 2009-es kezdést és 2012-es átadást ír. Mivel az ügyben információk szerint kormányzati szinten nem történt előrelépés, ezért az említett megvalósítási "tanulmány" egyáltalán nem tűnik reális lehetőségnek.

Terézvárost nem kérdezték meg

Bár telektulajdonosként egyik önkormányzat sem érdekelt, a kizárólag az állam által tulajdonolt terület sorsa elsősorban a VI. kerületi önkormányzatot érinti, ráadásul a kormányhatározat külön kiemelte az "illetékes önkormányzatokkal" való egyeztetést. Éppen ezért a Portfolio megkereste a terézvárosi önkormányzatot, hátha ők többet tudnak az ügyben.

Kérdésükre az önkormányzatnál elmondták, hogy a kormányzattól nem érkezett megkeresés, ugyanakkor a kerület igyekszik aktívan fellépni ebben az ügyben. Elmondták, hogy tárgyaltak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel és a Pénzügyminisztériummal is, velük folyamatos egyeztetésben vannak.

Verók István polgármester az önkormányzat fejlesztési koncepciójára vonatkozó kérdésre kifejtette, hogy "elképzeléseink fókuszában az ingatlan rekreációs hasznosítása áll, mivel a kerület rendkívül szegény mind zöldfelületben, mind sportolásra, szabadidős tevékenységre alkalmas és színvonalas területekben. Erre készítettünk koncepciót is, amelyet már ismertettünk a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel is tárgyalásaink folyamán".

A polgármester szerint "az önkormányzat - és a kerület - elsődleges érdeke a rendezettség és a köztisztaság, így javaslatainkat ennek mentén fogalmaztuk meg. Megfelelő színvonalú zöldfelületek, világvárosi színvonalú környezet, sportolási, esetleg kulturális, illetve parkolási lehetőségek, amelyek szervesen illeszkednek a városrész, illetve a szomszédos bevásárlóközpont alkotta épített környezetbe. Ezen felül kiemelkedően fontosnak tartjuk a megfelelő zajvédelem kiépítését, mert a közvetlen környezetben lakókat zavarja a vonatzaj. Jelenleg ez komoly gond, mert már több épületet is lebontottak, így a zaj akadálytalanul terjed. A probléma mielőbbi rendezését prioritásként kezeljük."

A TriGranit sem tud semmit

A Nyugati tér - Teréz körút - Podmaniczky utca - Dózsa György út - Vágány utca vonala - Ferdinánd híd - Westend City Center - Váci út - Nyugati tér által határolt terület közvetlen szomszédságában hatalmas építési telekkel rendelkezik a TriGranit. A Westendtől a Ferdinánd-híd által elválasztott üres területen a fejlesztő korábbi (válság előtti) tervei szerint a bevásárlóközpont bővítése, azaz a Westend II épülne meg.

A Westend II terve utoljára éppen a kormányzati negyed bejelentésekor merült fel a sajtóban. A TriGranit operatív vezérigazgatója akkor azt nyilatkozta, hogy a kormányzati negyed építése miatt egyelőre kivárnak a Westend II elindításának döntésével, ugyanis optimális lenne, ha a három komplexum (Westend, kormányzati irodaházak, Westend II) valamilyen módon kiegészítené egymást.

Nyúl Sándor akkor azt mondta, hogy az új bevásárlóközpont bérlői között lehetnek olyan nagy, Magyarországon jelen lévő márkák, melyek nem kaptak megfelelő nagyságú területet a Westendben. A fejlesztő akkor nyilvánosságra hozott tervei között egy 2-3 ezer négyzetméteres szabadidő- és sportközpont is szerepelt, mely a leendő kormányzati negyedben dolgozókat és a környéken lakókat szolgálta volna k.

A Portfolio megkérdezte tehát a TriGranitot is, hogy érkezett-e hozzájuk megkeresés az állam által tulajdonolt terület hasznosításának ügyében. Hajdú László, a TriGranit fejlesztési igazgatója kérdésükre elmondta, hogy középtávon természetesen tervezik a Westend II megépítését, de egyelőre csak a saját területükön történő ingatlanfejlesztéssel számolnak. A környező állami területekkel kapcsolatos tervekkel kapcsolatban ugyanis nem kaptak megkeresést, így ennek hiányában a lehetséges kapcsolódási pontokat és szinergikus lehetőségeket sem tudják felmérni.

Hatalmas potenciál a város szívében

Budapest belső kerületeiben ma a Nyugati tér - Teréz körút - Podmaniczky utca - Dózsa György út - Vágány utca - Ferdinánd híd - Westend City Center - Váci út - Nyugati tér által határolt terület a legnagyobb összefüggő, egy tulajdonban lévő fejlesztési telek.

Ennek megfelelően elvben a piaci értéke is igen magas. A jelenlegi makrogazdasági környezetben és a túlkínálatos ingatlanpiacon a fejlesztési lehetőségek nagyon behatároltak, ugyanakkor hosszú távon a terület - egy jó koncepcióval - hatalmas értéket képvisel, mind üzleti, mind városfejlesztési szempontból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×