INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

MNV: érvénytelen a vitatott Pest megyei haszonbérleti pályázat

InfoRádió / MTI
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója szerdán érvénytelenítette a 2.500 hektáros Pest megyei terület haszonbérleti pályázatát a hétfőn elrendelt belső ellenőrzési vizsgálat eredményeinek ismeretében - közölte a szervezet.

A közlemény szerint ezzel egy időben a vizsgálati anyagot a vezérigazgató átadta a társaság illetékes vezetőinek, hogy a megállapított szabálytalanságok személyi felelőseinek a felelősség súlyával arányos szankcionálására tegyenek javaslatot. A javaslat és az érintettek véleményének figyelembe vételével hozza meg a vezérigazgató az üggyel kapcsolatos személyi döntéseit.

A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a 2.500 hektáros Pest megyei terület haszonbérletére érkezett pályázatokat arra illetéktelenek idő előtt felbontották, a felbontás tényét pedig visszamenőleges dátummal próbálták legalizálni.
Az MNV Zrt. vezérigazgatója hétfőn reggel azonnali belső ellenőrzési vizsgálatot rendelt el, amelynek határideje kedden, 16 órakor járt le. Ezzel egy időben felmentette irodavezetői munkaköréből a Pest Megyei Területi Iroda megbízott vezetőjét, Balogh Tamást.

A vizsgálati anyag különböző felelősségi köröket állapít meg a folyamatban. A legsúlyosabb felelősség nyilvánvalóan azokat terheli, akik a Magyar Közlönyben megjelent szabályokkal ellentétesen felbontották a lezárt borítékban benyújtott pályázatot. Súlyos felelősség terheli azokat is, akik az elkövetett szabálytalanság kiküszöbölésére a felbontásban felelős személyek utólagos bíráló bizottsági taggá való kinevezését tartották megoldásnak, (a benyújtott pályázatokat ugyanis kizárólag a bíráló bizottság tagjai bonthatják ki, megfelelően szabályozott körülmények között) ahelyett, hogy a szabálytalanságot észlelve azonnal jelentették volna.

Az ellenőrzési folyamatból kiderült, hogy vizsgált dokumentumokat Benedek Fülöp agrárportfólióért felelős vezérigazgató-helyettes távollétében egyik helyettese írta alá.

Kamarás Miklós vezérigazgató tekintettel a történtekre, a belső vizsgálat által feltárt szabálytalanság okán azonnali hatállyal érvénytelenítette a Pest megyei haszonbérleti pályázatot, és rendelkezett az ezzel kapcsolatos hirdetmény haladéktalan közzétételéről.

További vizsgálatot igényel, hogy az MNV belső iktatási rendszerét hogyan lehetett feltörni, valamint hogy az iktató programban nyilvántartott dokumentumokhoz illetéktelenek hogyan férhettek hozzá - áll a közleményben.

A címlapról ajánljuk