eur:
392.16
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Elrettentő nyilatkozatot tett közzé az országról kilenc nagykövetség

Kilenc ország budapesti nagykövetsége közös nyilatkozatot tett közzé szerdán, amelyben felhívja a figyelmet a magyarországi befektetői klímát negatívan befolyásoló tényezők veszélyeire.

Visszatarthatják a külföldi befektetőket a magyarországi "nem transzparens viselkedésről" szóló jelentések - írták.

Különös aggodalommal figyelik "a nem transzparens viselkedés jelentős megnyilvánulásait, amelyek hatással vannak a befektetőkre a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein" - olvasható az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc nagykövetségeinek közös támogatásával kiadott dokumentumban, amely a brit képviselet honlapján olvasható.

Emlékeztetnek arra: a Magyarországra irányuló külföldi közvetlen befektetések túlnyomó része az általuk képviselt országokból származik. Kifejezik reményüket, hogy a magyar gazdaság növekedési pályára áll, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy sok múlhat a külföldi befektetők döntésén. Magyarország barátaiként" remélik, hogy olyan befektetési klíma marad, amely "vonzó célállomássá teszi" az országot - fogalmaznak, hangsúlyozva, hogy az átláthatóság előny lehet ilyen versenyhelyzetben.

Mint írják, az új korrupcióellenes törvény elfogadása és végrehajtása kulcsszerepet játszhat abban, hogy "a magyar polgárok gazdasági növekedésre és jólétre való törekvése célt érjen".

Kormányszóvivő: A kormány feladata a befektetői bizalom erősítése

A válságkezelő kormány egyik legfontosabb feladata a külföldi befektetői bizalom erősítése az országban, és a Bajnai-kormány e téren is komoly sikereket tud felmutatni - mondta válaszában a kormányszóvivő.

Szollár Domokos reagálásában kitért arra, hogy az elmúlt fél év válságkezelő intézkedései nyomán Magyarországon helyreállt a költségvetési egyensúly, a kormány megteremtette a gazdasági növekedés alapjait, vállalkozásbarát gazdaságpolitikát hirdetett meg.

Az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc nagykövetsége által kiadott közlemény azonban "igen aggasztó" tendenciákra és magatartásra hívja fel a figyelmet, amelyeket a kormány minden erejével igyekszik megakadályozni - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×