INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Elrettentő nyilatkozatot tett közzé az országról kilenc nagykövetség

InfoRádió / MTI
Kilenc ország budapesti nagykövetsége közös nyilatkozatot tett közzé szerdán, amelyben felhívja a figyelmet a magyarországi befektetői klímát negatívan befolyásoló tényezők veszélyeire.

Visszatarthatják a külföldi befektetőket a magyarországi "nem transzparens viselkedésről" szóló jelentések - írták.

Különös aggodalommal figyelik "a nem transzparens viselkedés jelentős megnyilvánulásait, amelyek hatással vannak a befektetőkre a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein" - olvasható az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc nagykövetségeinek közös támogatásával kiadott dokumentumban, amely a brit képviselet honlapján olvasható.

Emlékeztetnek arra: a Magyarországra irányuló külföldi közvetlen befektetések túlnyomó része az általuk képviselt országokból származik. Kifejezik reményüket, hogy a magyar gazdaság növekedési pályára áll, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy sok múlhat a külföldi befektetők döntésén. Magyarország barátaiként" remélik, hogy olyan befektetési klíma marad, amely "vonzó célállomássá teszi" az országot - fogalmaznak, hangsúlyozva, hogy az átláthatóság előny lehet ilyen versenyhelyzetben.

Mint írják, az új korrupcióellenes törvény elfogadása és végrehajtása kulcsszerepet játszhat abban, hogy "a magyar polgárok gazdasági növekedésre és jólétre való törekvése célt érjen".

Kormányszóvivő: A kormány feladata a befektetői bizalom erősítése

A válságkezelő kormány egyik legfontosabb feladata a külföldi befektetői bizalom erősítése az országban, és a Bajnai-kormány e téren is komoly sikereket tud felmutatni - mondta válaszában a kormányszóvivő.

Szollár Domokos reagálásában kitért arra, hogy az elmúlt fél év válságkezelő intézkedései nyomán Magyarországon helyreállt a költségvetési egyensúly, a kormány megteremtette a gazdasági növekedés alapjait, vállalkozásbarát gazdaságpolitikát hirdetett meg.

Az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc nagykövetsége által kiadott közlemény azonban "igen aggasztó" tendenciákra és magatartásra hívja fel a figyelmet, amelyeket a kormány minden erejével igyekszik megakadályozni - tette hozzá.

A címlapról ajánljuk