eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Magyarországon 20 fiatal 23 gyermeket tervez, de ebből csak 13 születik meg

Megalakult a Népesedési Kerekasztal. A tömörülés célja a népességfogyás okainak megállapítása, és a folyamat visszafordításához szükséges gyakorlati intézkedések megfogalmazása.

Magyarország egyik legnagyobb problémájának nevezte a demográfiai helyzet alakulását Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Népesedési Kerekasztal alakuló ülésén. Mint mondta, sok problémával nézünk szemben, de ezek között az egyik, hogy nem születnek meg azok a gyermekek, akik 30-40-50 év múlva fenntartják ezt az országot, továbbviszik mindazt, amit a maiak megtesznek.

Az országban1990 óta csökken a gyermekszám, a családalapítás és a gyermekvállalás ideje a felsőfokú tanulmányok miatt egyre későbbre tolódik - mondta a KSH Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója.

Spéder Zsolt a kutatási adatokat ismertetve kijelentette: 2007-ben a 32 éves nők 30 százaléka volt gyermektelen. Magyarországon a tervezett gyerekek csupán 30 százaléka születik meg, és a háromévente megkérdezettek egyharmada végképp letesz a gyermekvállalásról.

Elmondta azt is, hogy Magyarországon 1998 óta 1,3 az átlagos gyerekszám, miközben a jelenlegi társadalom reprodukciójához ennek az értéknek minimum 2-nek kellene lennie. Spéder Zsolt úgy véli: a házasságnál kevésbé stabil élettársi kapcsolatok terjedése, valamint a gazdasági bizonytalanság is visszafogja a termékenységet.

A Kerekasztal létrehozásának kezdeményezője, Kopp Mária elmondta: nyolc munkacsoportban dolgoznak majd, áttekintik egyebek mellett a családtámogatási rendszert, a távmunka és a részmunkaidős foglalkoztatottság elterjesztésének lehetőségeit, a fiatalok lakáshoz jutásának támogatását, foglalkoznak a társkeresés problematikájával, illetve a közbeszéd megváltoztatásával.

Szavai szerint az alapvető cél, hogy a kívánt tervezett gyermekek megszülessenek, hiszen 20 fiatal 23 gyermeket tervez, ugyanakkor csak 13 születik meg.

A szakember elmondta: a kerekasztal tagjai tudósok mellett civil szervezetek, egyházak, a politikai pártok valamint a kormányzati szféra képviselői is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×