INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Tüntetnek a "megalázó és nyomorúságos helyzetben" lévő rezidensek

Infostart / InfoRádió
A magyar társadalom nincs tisztában a fiatal orvosok megalázó és nyomorúságos helyzetével - mondta az InfoRádiónak a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Papp Magor kiemelte: csütörtökön tüntetést tartanak, hogy felhívják a figyelmet arra, ha nem történik beavatkozás, gyorsulni fog az orvosok elvándorlása az országból.

Olyan élhetetlenné váltak a fiatal orvosok munka- és életkörülményei, hogy ez tovább nem tolerálható, ezért a társadalom felé kell fordulni - mondta az InfoRádiónak a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Papp Magor közölte: a szervezet csütörtökön délután demonstrációt tart a fővárosban, amelyen négy orvostudományi egyetem képviseletében több mint ezer fiatal orvos és orvostanhallgató vesz részt

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke hangsúlyozta: a kollégák jelentős része néhány év alatt kiég, másod- és harmadállásokat vállalnak a havi 95 ezer forintos nettó fizetés mellé, és olyan többletterheket vállalnak, amit hosszú távon nem lehet. A túlórák miatt a szakmai fejlődés is veszélyben forog - tette hozzá Papp Magor, aki szerint a társadalom nincs tisztában a fiatal orvosok megalázó és nyomorúságos helyzetével.

A szervezet a kormánytól másféle hozzáállást és olyan keretrendszert vár, amiben a minimális megélhetési feltételeket és a jövőképet biztosítani lehet - emelte ki Papp Magor. Hangsúlyozta: azt várják, hogy érdemben változik a fiatal orvosok bére.

Ha nem történik változás, akkor gyorsulni fog az orvosok elvándorlása - mondta az elnök.

Hanganyag: Szépvölgyi István


A címlapról ajánljuk