eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Pozsgay: Gorbacsov megfogta a pusztítani képes szovjet hadsereg kezét

Pozsgay Imre egykori államminiszter szerint a berlini fal leomlásának szovjet reakciói elégedettséggel töltötték el Németh Miklós kormányát, mert úgy értékelték, hogy ha ennek nem lesznek moszkvai retorziói, akkor a magyarországi reformokat is hagyni fogja a Szovjetunió.

Pozsgay Imre 1989-ben a beavatottak egyike volt, így jó oka volt fordulatra számítani. Az egykori államminiszter az InfoRádiónak felidézte: november 2-án George Bush amerikai elnök fogadta a Fehér Házban, és azt mondta, hogy készül Gorbacsovval a máltai találkozóra, amelyen kimondják, hogy Közép-Európa önálló, független politikai térséggé vált.

Németh Miklós kormányfőt és az akkori politikai vezetést nagy megelégedés töltötte a berlini fal leomlása, mert úgy értékelték, ha Berlin kivált a szovjet ellenőrzés köréből, akkor a magyarországi reformokat is hagyni fogja a Szovjetunió - emelte ki Pozsgay Imre.

A volt államminiszter szólt arról is, hogy a két hónappal korábbi magyar határnyitást Erich Honecker, az NDK államtanácsának elnöke még élesen kritizálta. Nicolae Ceausescu és Honecker Lengyelország és Magyarország elleni intervencióra akarták rávenni a szovjeteket, de Mihail Gorbacsov ellenállt - tette hozzá.

Pozsgay Imre Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkárról azt mondta, néhány ügyben a tévedését megőrizte, de az ő érdeme, hogy megfogta a pusztítani képes szovjet hadsereg kezét.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×