INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Pozsgay: Gorbacsov megfogta a pusztítani képes szovjet hadsereg kezét

Infostart / InfoRádió
Pozsgay Imre egykori államminiszter szerint a berlini fal leomlásának szovjet reakciói elégedettséggel töltötték el Németh Miklós kormányát, mert úgy értékelték, hogy ha ennek nem lesznek moszkvai retorziói, akkor a magyarországi reformokat is hagyni fogja a Szovjetunió.

Pozsgay Imre 1989-ben a beavatottak egyike volt, így jó oka volt fordulatra számítani. Az egykori államminiszter az InfoRádiónak felidézte: november 2-án George Bush amerikai elnök fogadta a Fehér Házban, és azt mondta, hogy készül Gorbacsovval a máltai találkozóra, amelyen kimondják, hogy Közép-Európa önálló, független politikai térséggé vált.

Németh Miklós kormányfőt és az akkori politikai vezetést nagy megelégedés töltötte a berlini fal leomlása, mert úgy értékelték, ha Berlin kivált a szovjet ellenőrzés köréből, akkor a magyarországi reformokat is hagyni fogja a Szovjetunió - emelte ki Pozsgay Imre.

A volt államminiszter szólt arról is, hogy a két hónappal korábbi magyar határnyitást Erich Honecker, az NDK államtanácsának elnöke még élesen kritizálta. Nicolae Ceausescu és Honecker Lengyelország és Magyarország elleni intervencióra akarták rávenni a szovjeteket, de Mihail Gorbacsov ellenállt - tette hozzá.

Pozsgay Imre Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkárról azt mondta, néhány ügyben a tévedését megőrizte, de az ő érdeme, hogy megfogta a pusztítani képes szovjet hadsereg kezét.

Hanganyag: Nagy Tamás

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk