eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Bajban vannak a rendőrök, ha politikai vonatkozású üggyel találkoznak - lapszemle

Ha a politikusok között sincs egyetértés a közrendet érintő alapkérdésekben, nehéz elvárni, hogy egy rendőr a közérdeknek megfelelő döntést hozzon - írja a Népszabadság az ORFK egykori bűnügyi főigazgatóját, Kacziba Antalt idézve.

A tábornok kiemelte: a rendőrök főként akkor vannak bajban, amikor olyan üggyel találkoznak, amelynek lehetnek politikai vonatkozásai, mert tegyenek bármit, a jobb- vagy a baloldal, esetleg mindkettő azonnal a parancsnok, de akár az illetékes miniszter fejét is követeli. Kacziba szerint ennek oka, hogy a politikusok között gyakran a közrendet érintő alapkérdésekben sincs konszenzus, így pedig elég nehéz elvárni, hogy egy rendőr a közérdeknek megfelelő döntést hozzon. A helyzetet súlyosbítja - tette hozzá -, hogy sokan úgy vélik: ma Magyarországon nincs legitim hatalom, ezért a rendőrség helyzete is bizonytalan. A futballbotrány kapcsán Kacziba Antal kiemelte, hogy annak korábbra visszanyúló előzményei vannak. Például 1994-ben, amikor a rendőrség próbálta megakadályozni, hogy a Kispest-FTC meccsen a szurkolók a pályára menjenek, Kónya Imre akkori belügyminiszter bocsánatot kért az intézkedés miatt. Dávid Ibolya pedig az MTK-pályán elhangzott rasszista kijelentések kapcsán igazságügy-miniszterként csak annyit tudott mondani, hogy nem ért a focihoz. Mindezek után elég nehéz a rendőrségen a szakszerűséget számon kérni - véli az egykori bűnügyi igazgató.

A Magyar Nemzet cikkében arról lehet olvasni, hogy értékesítené a kormány az állami üdülővagyon jelentős részét, köztük a balatonőszödi kormányüdülőt is. A lap birtokába jutott dokumentum szerint az intézkedéssel négyszáz ember munkaviszonyát is megszüntetnék csoportos létszámleépítéssel. A lap szerint a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság az állami feladatok ellátásában nélkülözhetetlen és gazdaságosan működtethető ingatlanokat őrizne meg. A tihanyi Honthy-villa elsődlegesen az öt közjogi méltóság üdülési igényeit elégíti ki, ezt átadnák a Köztársasági Elnöki Hivatal kezelésébe. A köztisztviselői üdülők egy része ugyanakkor továbbra is az állami tulajdon megtartása mellett a KSZF kezelésében lenne, a hosszú távú üzemeltetésre azonban közbeszerzési eljárást írnának ki. Ebbe a körbe tartozik más mellett a lovasberényi üdülőszálló, a siófoki Aranypart szálló, a Tihanyi Yacht Club, több Balaton-parti szálloda, s a balatongyöröki kastély is. Az állami üdülők másik részét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-re bíznák, ez 19 ingatlant érint.

Az index.hu szerint Európa legjobb filmstúdiója nyílik Rákospalotán. A tervek szerint 2010 áprilisában induló, 70 millió dollárból felépülő stúdió negyed egy 4100 négyzetméteres szuperszínpaddal, egy 15 hektáros, szabadtéri forgatásokhoz használt kültéri területtel, valamint egy filmes képzőközponttal is rendelkezik majd. A beruházás a George és Mark Rosenthal ingatlanfejlesztők tulajdonában lévő, Amerikában már közel 40 stúdiót működtető Raleigh Studios és a magyar befektetők alkotta Origo Film Group közös vállalkozása lesz.

A Napi Gazdaság cikkéből kiderül: az online-alkuszok honlapjain napok óta tart a kötelező felelősségbiztosítások díjainak összehasonlítása. A rengeteg adatba itt-ott bizony hiba csúszik: társaságonként eltérő díjak jönnek ki ugyanazon lekérdezésre. A próbaszámításokból látható, ez döntően annak tudható be, hogy egy-egy kedvezményt az adott honlap nem alkalmaz. Az alkuszok a meghirdetett díjra garanciát vállalnak, azaz ha az alkusz által kiszámított díj alacsonyabb, mint a tényleges díj, a különbözetet az alkusz állja. Ha többet "számláz", a különbözet visszajár.

A Világgazdaság arról ír, hogy jóslatok szerint tudja hozni tavalyi eredményét a karácsonyi szezonban az édességpiac. A kereskedők kivárnak, saját márkás termékekkel a tavalyi árakkal próbálnak vevőt találni. A korábbi években folyamatosan emelkedő kereslet után ez az eredmény ugyanakkor visszaesésnek számítana, ám még mindig kedvezőbb lenne, mint a szegmens harmadik negyedévi teljesítménye, amely átlagosan nyolc százalékos visszaesést mutatott. Utóbbi a korábban dinamikusan fejlődő édességpiacon komoly zuhanásnak számít.

A portfolio.hu-n arról lehet olvasni, hogy a jóléti kiadásokat érintő legutóbbi kormányintézkedések csak mérsékelten növelik a relatív szegénységet. A 13. havi nyugdíj eltörlése miatt mindössze a népesség egy ezrelékének csökken a jövedelme a legszegényebb rétegeket jelentő szint alá. Eközben az extra havi nyugdíj eltörlésének jelentős pozitív hatása van a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságára - legalábbis erre a következtetésre jutottak a Közpénzügyi Füzetek legújabb számának szerzői, Gáspár Katalin és Kiss Áron. A pénzbeli jóléti támogatások célzottsága című tanulmány szerint családi pótlék összegének két éves befagyasztása járul hozzá legnagyobb mértékben a legszegényebb réteg szélesedéséhez. A gázár-támogatás célzottsága összességében hatékonyabb lett a jövedelemkorlát bevezetése óta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×