eur:
402.22
usd:
366.38
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália

Milliárdos kártérítés a sukorói kaszinó ügyében? - lapszemle

A Magyar Nemzet arról ír, hogy akár több milliárd forint kártérítést is kérhet Joav Blum üzletember, ha november 9-ig nem sikerülne megegyeznie a magyar állammal a sukorói ügyben.

A napilap szerint az üzletembert az összeg biztatási kár jóvátételeként illetné meg, mivel a kormány - Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kezdeményezésére - április 10-én nemzetgazdasági okból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Sukoróra tervezett beruházást. A lap ugyanakkor kétségesnek nevezte, hogy az Oszkó Péter pénzügyminiszter által megszabott november 9-i határidő lejártáig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek sikerül-e megállapodásra jutnia a sukorói csereszerződés megszüntetéséről. A napilap arról is beszámol, hogy az izraeli-magyar kettős állampolgárságú befektető tízmillió forintnál nagyobb összeggel tartozik az adóhivatalnak.

A Népszabadság arról ír, hogy letiltatta - a monitoron megjelenő felirat szerint - a Warner Music Group zenei kiadó a YouTube felületéről a Jobbik 2010-től a Parlamentben című filmjét, mert az a Csillagok háborúja című film zenéjének áttöltésével szerzői jogi szabályt sértett. Az első film lekerült a rendszerről, de órákon belül új változatok tűntek fel, immár szitkozódó kommentekkel.

Az Index.hu arról ír, hogy összesen 3,2 millió forintért épített uniós támogatásból kerékpáros pihenőhelyet (eredeti projektcímén szolgáltatóházhoz kapcsolódó pihenőhelyet) Várgesztes önkormányzata. A helyi lakosok szemét azonban szúrja, hogy a milliós pihenőhely mindössze tíz, az árokparton leszórt - szaknyelven: telepített - tuskóból áll. A polgármester szerint a beruházást nemrég ellenőrizték, és mindent rendben találtak.

A Világgazdaság arról ír, hogy jelentős mértékben emelkedhet jövőre a hazai papíripar összkibocsátása a Hamburger Hungária Kft. dunaújvárosi gyárának köszönhetően. Miután a termelés - a lábatlani Piszke Papír kapacitáscsökkentése és a szolnoki Mondi bezárása miatt - negyedével esett vissza 2008-ban, jövőre a 2007-es szinthez képest már 10 százalékkal több papír készül itthon, igaz, ezzel együtt a kínálat szerkezete is átrendeződik. A lábatlani és a szolnoki üzem kiesése folytán az egészségügyi és az irodai kommunikációs papírok gyártása gyakorlatilag megszűnik. Az össztermelésen belül viszont jóval nagyobb súlyt képvisel majd a csomagolóanyagokhoz felhasznált hullámpapír, amelyet az új gyárban készítenek.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy miután az érdekképviseletek az alapvető célkitűzésekben már megállapodtak, a General Electric Hungary Kft. nagykanizsai gyárának üzemi tanácsa november 9-én kezd tárgyalásokat a helyi vezetőkkel arról, hogy a szerdán bejelentett csoportos létszámleépítés keretében kit és milyen feltételekkel bocsátanak el az üzemből. A feketeleves azonban 2011-ben jöhet, hiszen akkor több mint ezer embert kellene elküldeni.

A portfolio.hu egy régi "városi legenda" nyomába ered, miszerint a magyar életszínvonal azért ennyire alacsony, mert a jövedelmek jó részét a külföldiek teszik zsebre. Az internetes portál megjegyzi: bár önmagában ez az állítás nyilván butaság, az kétségtelen, hogy a Magyarországon előállított össztermékhez (GDP) képest egyre kevesebb jövedelem kerül hazai gazdasági szereplőkhöz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×